Låtsades vara Sevc – och levde lyxlivet

Det är Sveriges största id-kaparliga – och Skellefteå AIK:s Martin Sevc är en av idrottsstjärnorna som bestals på sin identitet. De två huvudmännen lurade till sig elva miljoner kronor och fick ett liv i lyx med hotell, spel och lyxbilar, menar åklagaren.

Foto: Foto: Hans Berggren

Sport2015-06-04 07:00

Norran kan i dag berätta om en av de absolut största polisutredningarna i svensk kriminalhistoria när det gäller misstänkta, systematiska och mycket omfattande grova bedrägerier.

Tre åklagare och flera utredare vid polisen och andra myndigheter har under nästan två år arbetat med att utreda och kartlägga hur de två huvudmännen, med hjälp av flera andra personer, genomfört den gigantiska id-kaparbluffen.

Folkbokföringsadresser

Det var under senare delen av 2013 som utredningen startade.

Detta efter att Skatteverket slagit larm om att folk anmälde nya folkbokföringsadresser, som inte verkade stämma.

Flera personer började också få betalningskrav från banker och andra låneinstitut på lån som de aldrig tagit.

Främst ishockey och fotboll

Däribland var det ett stort antal idrottsstjärnor – främst ishockey och fotboll – som i samband med att de blev proffs utomlands, men som fortfarande hade en anknytning till Sverige, plötsligt skickade in uppgifter om ny folkbokföringsadress.

Det var just på det sättet – genom dessa falska uppgifter till Skatteverket och folkbokföringen – som hela den omfattande id-kaparprocessen startade.

Falska identitetshandlingar

De misstänkta bedragarna, en 38-årig man utan fast adress och en 39-årig man från Eskilstuna, har enligt utredningen använt sig av idrottsstjärnornas och andras personnummer, kapat deras identitet och tillverkat falska körkort och identitetshandlingar.

I sin tur har de id-kapade personernas post, däribland deklaration och kontoutdrag, skickats till de nya adresser som bedragarna uppgav i de falska handlingarna om adressändring.

Hundratals bankkort

På det sättet har bedragarna kunnat ta allt från bostadslån till billån samt köpt olika varor.

Åklagare Jens Nilsson säger till Norran:

– När vi slog till mot dessa personer så hittade vi drygt 100 falska identitetshandlingar och runt 400 bankkort som de åtalade ska ha använt sig av.

”Lurade till sig miljoner”

– Totalt ska männen ha lurat till sig 11 miljoner kronor genom 158 fullbordade brott. Dessutom finns det över 100 bedrägeriförsök som omfattar 18 miljoner som aldrig betalades ut, fortsätter Jens Nilsson.

Skellefteå AIK Hockeys Martin Sevc är en av de idrottsstjärnor som blev utnyttjad på det här sättet.

 Läs hela brevet i sin helhet

De två huvudmännen samt en 32-årig man, bosatt i Uppsala, åtalas för grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Låne- och kreditansökningar

– I Martin Sevcs fall handlar det om att de åtalade personerna genom låne– och kreditansökningar, vid kontakt med Skatteverket och med hjälp av förfalskade id-handlingar agerat vilseledande.

– De har också öppnat bankkonto i hans namn dit man begärde att lån och skatteåterbäring skulle betalas ut, sammanfattar Jens Nilsson.

Hur ser du på brottsligheten?

– Den grov eftersom den utgjort ett led i en omfattande, systematisk, välorganiserad och särskilt förslagen form som bedrevs under en längre period.

Inför rättegången har jag inte sett till några skadeståndskrav från enskilda, utan det är olika banker och låneinstitut som riktar miljonkrav mot de åtalade männen.

”Jag såg alltid till att tjäna på identiteterna”AIK-stjärnans polislarm: ”Någon tog min identitet”

Den 18 maj väckte åklagare Jens Nilsson åtal vid Södertörns tingsrätti Stockholm mot 13 personer.

Förundersökningen har pågått sedan 2013och när åtalet väcktes bestod den av 21 olika stämningsansökningar på totalt flera hundra sidor.

Den totala förundersökningen består av 12 000 sidor, vilket saknar motstycke i Sverige när det gäller den här typen av bedrägeriutredningar.

Rättegången mot de 13 personerna inleds vid Södertörns tingsrätt i slutet av augustioch beräknas pågå i flera månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!