Sportbladet har senaste dagarna gjort en stor granskning av hur de ekonomiska förutsättningarna kommer att förändras i svensk elitfotboll på herrsidan. En förändring som kommer att sätta klubbarna, som redan nu har det tufft ekonomiskt, under stor press.
– Ekonomin är ansträngd och för norrlandslagen är resorna den stora utmaningen, säger Mattias Granström, klubbchef i Skellefteå FF och ledamot i Ettanfotboll.
– Resekostnaderna för de norrländska lagen kan ligga på uppemot 800 000 kronor, medan lagen i division I södra kan ha resekostnader för 120 000 kronor. På så sätt blir det en stor skillnad på hur du måste använda pengarna, speciellt när ekonomin är så pass knapp för alla klubbar.
"Stor summa för alla klubbar"
Nästa säsong kommer den sämst placerade klubben i superettan få sex miljoner i ekonomiskt stöd samtidigt som division I-klubbarna riskerar att stå helt utan. Tidigare har klubbarna i ettan fått 120 000 kronor per år, men nu saknas ett avtal för säsongen 2020 och framåt.
– 120 000 kronor är en stor summa för alla klubbar i division I och det slår ju hårt mot klubbarna, säger Granström, vars klubb Skellefteå FF under 2018 hade ett eget kapital på 113 000 kronor.
Granström, med ekonomisk bakgrund, har ihop med Ettanfotboll tagit fram en elitlicens som gäller även för klubbarna i division I.
– Vi vill ha en elitlicens i ettan för att det ska vara ordning och reda. Klubbarna behöver inte ha ett positivt eget kapital, man kan vara skyldig pengar, men det beror på vem man är skyldig. Elitlicensen kommer finnas till för att klubbarna inte ska ha skulder av betydande art på skatt och sociala avgifter eller skulder till spelare, tränare, sportchef eller förbund.
Respekt för klubbarna längre ner i seriesystemet
I Sportbladets granskning tas även det omdiskuterade utbildningsbidraget upp, vilket är den summa som klubbarna ska betala till den klubb som medverkat i spelarens utbildning när spelaren ska bli professionell spelare. Detta gäller fram tills det kalenderår spelaren fyller 23 år. Något som påverkat Skellefteå FF i deras spelarrekrytering de senaste åren.
– Flertalet föreningar har varit tillmötesgående och avstått utbildningsbidrag för att ge spelaren chansen. Vi har haft diskussioner inom klubben om att det blir för dyrt att värva spelaren om vi ska betala utbildningsersättning om det finns ett alternativ där det inte efterfrågas.
– I vissa fall har vi haft ett avtal som gör att om spelaren går vidare från oss får klubben vi värvade spelaren från rätt till en del av summan. Sedan måste man ha respekt för klubbarna längre ner i seriesystemet som kämpar med näbbar och klor med sin ekonomi.
"Resekostnaderna för de norrländska lagen kan ligga på uppemot 800 000 kronor, medan lagen i division I södra kan ha resekostnader för 120 000 kronor."