AIK:s general manager har inte speciellt många lediga stunder någon gång under året. Under intervjun ringer telefonen i stort sett konstant. Något som sker under nästan alla dygnets timmar.
Men det hårda jobbet har också burit frukt. Lasse Johansson har fem raka finaler inskrivet på meritlistan.
Senast slutade det med förlust, något som fortfarande är som en tagg i vardagen för Johansson.
– Personligen tycker jag fortfarande att det är tufft. Många trodde ju inte på oss alls inför säsongen och sannolikt kommer jag nog kunna se tillbaka på det här som en bra säsong. Men jag är inte där ännu, säger Johansson.
Truppen
Lagbygget inför kommande säsong har kommit långt. Johansson och AIK har byggt upp bra rutiner och grunden har varit klar under lång tid. När intervjun sker har AIK två målvakter, nio backar och tretton forwards klara.
Hur många till ska in?
– Vi har en fantastisk grund att stå på. På forwardssidan ska vi in med två till tre spelare. På backssidan ser det bra ut. Träningarna är så pass bra att det i nuläget inte känns jätteaktuellt att förstärka på backssidan. Det finns inget som är bättre på marknaden än det vi har.
Hur ser det ut med Kabanov?
– Vi har haft lite kontakt. Vi får avvakta och se vad som händer.
Ekonomiskt har AIK under lång tid varit en av de bäst skötta föreningarna. I veckan offentliggjordes årets resultat – vinsten efter skatt uppgick till 23,3 miljoner kronor och är ett nytt rekord för föreningen.
Ni har en väldigt positiv ekonomi. Hur påverkar det spelarbudgeten?
– Vi kommer att ligga på en liknande nivå som ifjol, möjligen att den kan bli något lägre.
Varför en lägre spelarbudget?
– Det handlar i grunden om att bygga föreningen på lång sikt. En spelarbudget är väldigt kortsiktig. Det finns många områden där det sannolikt kan komma att behövas investeringar som isytor, fler tränare, mer personal och annat som är nödvändigt vid sidan av isen. Det är alltid en stark fördel att ha ett kapital på lång sikt.
Marknaden
Det är inte bara AIK som numera har stora delar av truppen klar redan långt innan säsongen är färdigspelad. Det är rutin i många av SHL-lagen. Därför tenderar marknaden att inte vara alltför kokande när sommaren nu tar vid.
Utvecklingen däremot verkar ha nått ett litet trendbrott.
– Jag upplever att spelarlönerna har sjunkit en aning. Föreningarna har inte samma pengar att röra sig med som tidigare. För vår egen del jobbar vi hårt med vår juniorverksamhet. Det står inskrivet i vår målsättning att fem av tio spelare ska komma från egna led. Och det är ett enormt driv på träningarna.
Under ”silly season” har AIK:s kanske största rival, Luleå, stuckit ut lite mer än alla andra. De har värvat flera på pappret tunga namn, som Toni Rajala och Bill Sweat.
Hur ser du på Luleås satsning?
– För egen del tycker jag det är i slutändan inte pengar det handlar om. Det är andra saker. Jag tycker att vi har gjort det väldigt bra. Växjö ifjol gjorde det väldigt bra. Vad många kanske inte vet är att det är skattetekniskt billigare att värva spelare från utlandet och det är en konst att få ihop gruppen. Var och en bygger lagen på sitt sätt. Jag funderar inte alltför mycket just nu över hur lagen har värvat. Lite längre fram ska jag göra en mer skarpsynt analys över läget.
Intressant
AIK har så här långt, bortsett från alla uppflyttade juniorer, bara gjort klart med två spelare.
Senast var det Jimmie Ericsson. Tidigare under våren skrev Mattias Ritola på för klubben.
– Vi har alltid gillat Ritola. Nu har han en skada, som vi kände till. Det kommer att ta lite tid, men vi tror mycket på värvningen.
Joakim Lindström hade kontrakt med AIK, men är uthyrd till SKA St Petersburg kommande säsong.
Var det ett svårt beslut?
– Vi pratade om det och pratade med SKA. Jocke ville gå dit och vi kom överens om det så det blev bra.
Kommande säsong handlar det för AIK om att försöka tangera Färjestads supersvit på sex raka SM–finaler. Och förstås med sikte på att återta guldet.
– Vi jobbar stenhårt varje dag för att bli bättre och hoppas kunna förbättra organisationen ytterligare. Det roligaste med det här jobbet är att det otroliga drivet som finns här innanför väggarna. Ingen är nöjd.
Hur ser du på att det är 14 lag i högsta serien kommande säsong?
– Det blir roligt med lite förändringar. Det är bra för hockeyn. Jag hoppas att det kan glädja vår fantastiska publik också. Lite nyheter gör att det blir ännu roligare att vara på plats. Hockey är ju i alla lägen bäst live. Det kände jag inte minst nu när jag var nere på VM. Då tänkte jag också på vad härligt det är när det fullsatt i Skellefteå Kraft Arena.
För egen del tycker jag det är i slutänden inte pengar det handlar om.