Framväxten av privata hockeycamper, som tar sig friheten att välja ut vilka spelare som får delta, växer i antal. Utvecklingen har tagit fart de senaste åren och förre NHL-spelaren Jonathan Hedström har bra koll på fenomenet.
– Jag har aldrig själv varit involverad, men följer det som händer. Jag tror inte den här utvecklingen är bra för hockeyn.
Hedström, 42 år, jobbar sedan en tid tillbaka som föreläsare inom det tabubelagda området ätstörningar. Ett problem som även har en tydlig koppling till de tuffa krav, stress och press – och som tenderar att leta sig ned i åldrarna.
Utvecklingen med selekterande ungdomscamper för så unga spelare som 10-åringar finns det anledning att fundera över menar Hedström.
– Det här är helt fel väg att gå. Det här är ju verksamheter som kostar pengar och det är ju mamma, pappa eller någon släkting som ska betala. Då skapas det stress och press. Dessutom handlar det om oerhört unga människor.
Hedström ser med oro på utvecklingen och betonar att dagens idrottsvärld för unga har många tuffa utmaningar jämfört mot tidigare år, även om det för den skull inte var bättre förr.
– Jag tycker ju även att man ska lägga ned TV-pucken. Den skapar alldeles för mycket onödig press. Dessutom riskerar den att sänka de spelare som inte kommer med. Och inte heller i den ålder är det på något sätt självklart vem som kan bli riktigt bra eller inte.
Hedströms karriär är på många sätt ett föredöme och ett viktigt exempel på att det finns andra vägar fram till de stora ligorna än de traditionella vägarna. Som ung var den förre hockeyspelaren inte ansedd som speciellt talangfull.
– Jag har heller aldrig varit i närheten av att ha spelat en juniorlandskamp.
I dag har det vuxit fram privat finansierade camper, som rent av riskerar förväxlas med förbundets landslagslagsverksamhet. Något Hedström själv har uppmärksammat.
– Det finns ju de som åker i väg utomlands och har spelat i Lettland och Kanada och spelar vad som utger sig för att vara en form av landslag. De är 13 år gamla. Det finns inget landslag för 13-åringar. Sedan har det kostat stora summor för föräldrarna.
I sin självbiografi, Jonte – rakt in i hjärtat, berättar Hedström att han under juniortiden faktiskt hade tankar på att på att lägga av med hockeyn.
Vad tog dig framåt i utvecklingen som ung, trots att du inte var klassad som en stor talang?
– Det var kärleken till sporten. Jag tyckte bara att det var så underbart roligt att spela. Det var mitt egna driv som gjorde att jag tränade hårt. Jag hade ingen press eller förväntningar utifrån på att jag skulle satsa.Ekonomin är också en faktor som Hedström pekar på.
– Förr hade de flesta råd att vara med. Numera är hockey en rikemanssport överallt. Färre har chansen att vara med och spela. Camperna gör det ju inte billigare. Min tro är att det är viktigt för sporten att få så många som möjligt att spela så länge som möjligt.
Föreläsaren och den förre NHL-spelaren pekar på att det viktigt att det blir en större debatt om verksamheten kring de selekterande camperna.
– Jag tror att klubbar och förbund behöver se över det här och även jobba hårdare med samarbeten för att hitta en väg fram för hockeyn.