Från krigets Syrien till Bergsbyn

För två år sedan lämnade Mayyad sitt hemland Syrien för Turkiet. Via en rad europeiska länder hamnade han sedan i Sverige. En resa som tog nästan en månad och kostade honom 5000 dollar.

Foto: Norran

Sport2016-08-02 10:52

Mayyad Kadoor är idag 23 år gammal, bor i en lägenhet på Morö Backe och spelar fotboll i division IV-laget Bergsbyn. Han trivs i Sverige och tränar det svenska språket med hjälp av Youtube-filmer i väntan på ett permanent uppehållstillstånd.

2014 tog Mayyad beslutet att lämna Syrien för en trygg framtid i Europa, helst i Sverige där hans farbror bor med sin svenska fru och deras barn sedan flera år tillbaka.

– Sverige är ett bra land att bo i och de tar hand om invandrare på ett bra sätt, säger Mayyad.

Reste ensam

Första steget på vägen mot Sverige var att lämna sin mamma och pappa i Aleppo för att ta sig till Turkiet. Där bodde Mayyad i två år innan han med båt skulle bege sig ut i den grekiska ö-världen.

– Det var tre båtar som skulle åka från Turkiet till en liten ö. Därifrån skulle vi sedan kunna ta oss till Aten med en större båt. Jag betalade 1500 dollar och väntade på att vi skulle åka iväg, berättar Mayyad.

Mayyad berättar att den första båten som lämnade Turkiet och vad som hände med passagerarna vet han inte, men han befarar det värsta. Den andra båten upptäckte polisen och passagerarna tvingades tillbaka till det turkiska fastlandet. Mayyads båt, den tredje, tog sig fram till den grekiska ön efter flera timmar i osäkerhet på öppet hav.

Rånad i Ungern

Väl i Aten lyckades Mayyad sedan ta sig med buss och tåg vidare genom Europa. Först Makedonien, sedan Serbien och Ungern. I Ungern blev han rånad av tjuvar som tog alla hans värdesaker, hans telefon och hans pass. På vägen mot Österrike åkte Mayyad i en buss tillsammans med 45 andra flyktingar. En bussresa som slutade med en krock och flera passagerare tvingades uppsöka sjukhus, men Mayyad var okej, bortsett från skrapsår på armar och ben. De som inte åkte till sjukhuset fick istället spendera de fyra närmaste dagarna i fängelse, innan de släpptes och då kunde resan mot Sverige fortsätta.

"Ett bra land"

Efter en vecka i Tyskland kunde Mayyad till slut stå med sina fötter på svensk mark, precis som han hade drömt om när han två år tidigare tog beslutet att lämna Syrien och sin familj bakom sig. Väl i Sverige hamnade han först i Göteborg hos sin farbror, innan han via ett kortare stopp i Boden, till slut hamnade i Skellefteå.

Resan från Aleppo till Skellefteå tog nästan en månad och kostade Mayyad 5000 dollar, men allt var värt det.

– Det känns bra att vara i Sverige, det är ett bra land. Allt är så lugnt och det är skönt att äntligen få bo här. I Syrien har det bara blivit sämre och sämre, och ingenting händer. Det finns inget vatten och ingen elektricitet längre. Något måste hända, annars tar kriget aldrig slut.

Har du någon kontakt med din familj idag?

– Jag pratar med min mamma och pappa så ofta jag kan, nästan varje dag. Men det är svårt, det finns nästan inget internet i Syrien och jag har inte fått se dem på tre år.

Mayyads pappa jobbar som ingenjör i Aleppo och han och hans fru vill mer än gärna göra sin son sällskap i Sverige, men de går inte, menar Mayyad.

– De kan inte ta sig hit, det går inte, utan de måste stanna kvar i Syrien.

Mayyads två syskon, en bror och en syster, har däremot lyckats lämna Syrien och de valde att stanna i Turkiet där de nu bildat familj.

Vill bli lärare

I Syrien bestod Mayyads vardag av studier på det lokala universitet, Mayyad vill bli lärare i arabiska, och fotboll. Under hela sin uppväxt har Mayyad drömt om att bli fotbollsproffs i FC Barcelona och i Syrien tjänade han 200 dollar i månaden på sitt fotbollsspelande. Idag spelar han i Bergsbyn i division IV och han trivs mycket bra i sitt nya lag, även om fotbollen här i Sverige är betydligt tuffare än i Syrien.

– Vi har ett mycket bra lag och vi spelar en bra fotboll, säger Mayyad och berättar att fotbollen är en bra möjlighet för honom att lära sig det svenska språket och få nya vänner.

undefined
undefined
undefined
Foto: Erik Grahn Lundgren.
undefined
Foto: Erik Grahn Lundgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!