Det kan lätt bli lite snurrigt med titlarna. Men sportchefen Niclas Lundkvist är formellt högsta chef i den sportsliga verksamheten för AIK.Erik Forssell finns direkt under Niclas med titeln general manager. Och ansvarsområdet är a-laget. Men informellt är det ingen strikt hierarki mellan byggherrarna Lundkvist och Forssell.
Snarare fungerar de som bollplank till varandra och hjälps åt att förankra besluten.
– Det är skönt att kunna ta beslut tillsammans med någon. Efter beslutet blir det aldrig att man funderar så mycket som om man hade tagit ett beslut ensam, säger Forssell.
Den gamle spelaren har nu tagit steget högt in i den sportsliga organisationen. Och nu sjösätts den första upplagan av nybygget. Laget har en prägel av föryngring, men med tanke på alla nya ledare både i toppen och kring a-laget är ombyggnadskänslan påtaglig.
Hur kommer publiken att se skillnad när pucken släpps mot Oskarshamn?
– Vi hoppas kunna bli ett ännu mer spelande lag och sätta betydligt hårdare press när vi inte har pucken.
Det är utkomsten av ett ambitiöst arbete bakom kulisserna. Där har Forssell och Lundkvist satt igång många påtagliga förändringsprocesser. Mest utmärkande är digitaliseringen. Ett led i digitaliseringen är det nya kamerasystemet som finns uppsatt i A-hallen för att kunna filma även träningar.
– Syftet är att bli effektivare så att det går att använda tiden till fler saker. De unga har andra mönster och är mer van vid den digitala kulturen. Jag tror att den nya generation som kommer är van vid den här kulturen, vill ha mer rörligt och mer feedback. Att jobba med digitala verktyg skapar förutsättningar att ge mycket återkoppling, säger Niclas Lundkvist.
På mer detaljnivå har Erik Forssell, som även utmärkt sig under karriären med sin gedigna ingenjörsutbildning, fördjupat sig i hur man kan tillämpa statstik för att nå mer framgångar. Statistik har fått en allt större roll för de svenska lagen.
Kan du peka på något specifikt som har betydelse när det handlar om statistik och hockey?
– Jag kan inte peka på någon speciell parameter. Men jag har satt in mig i det ordentligt. Jag har haft ett år där jag har haft lite mindre att göra efter att jag slutade och det är väl en del jag har tittat mer på. Sen är det en process att hela tiden förbättra och lära sig saker, säger Forssell och fortsätter:
– Den sidan utvecklas ju väldigt fort. Både i mängden data som finns att analysera och olika sätt att analysera den datan. Det gäller att sovra och fundera över vad som är viktigt.
Även om Forssell är väldigt ny i sin ledarroll har han många ovärderliga erfarenheter från när AIK var som bäst 2013 och 2014.
– Klart man vill ta många delar av det som gjordes då. Vi vill göra vissa av sakerna bra eller ännu bättre. Samtidigt är det farligt för en förening att blicka tillbaka för mycket. Det gäller att fortsätta utvecklas utan att ta bort de bra sakerna. Jag och Niclas är drivna i att utveckla saker och göra de bättre.
Under en period kändes det som om ni hade byggt ett system som var självspelande, hur ser du på det?
– Ett system hänger ändå på de människor som är kvar i föreningen. Man kan inte ta för givet att Skellefteå har ett system som är självspelande. Det är ju trots allt att man har människor kvar. Sedan kan ju förstås spelare som har lämnat laget även lämna kvar ett kulturellt avtryck, som på något sätt består.
Forssell och Lundkvist har lite olika uttryck i sina personligheter. Men runt fundamenten talar de ett språk som har i stort sett identisk innebörd. Trots att det är mycket nytt och att det tar tid att bygga om är målsättning och vision inget som duon vill rucka på. När det gäller siktet i år skiljer det sig inte från den höga målsättning som laget har haft tidigare år.
– Vi ska vara med och slåss i toppen, säger Forssell utan någon tvekan.
Lundkvist är inte mindre återhållsam.
– Visionen är att vi ska tävla om ett SM-guld i en full arena med fem av tio egna produkter. Det har varit ett uttalat mål under lång tid. Att inte ha det som vision och mål hela tiden vore konstigt om man ska sikta på att vara på högsta nivån hela tiden. Sen förstår ju båda jag och föreningen att vara etta varje år är ju en jätteutmaning. Men att vara i toppen och övre halvan är ju fullt möjligt om man gör bra saker.
Även när det gäller synen på det dagliga arbetet är det en tydlig riktlinje.
– Vi jobbar för att bli lite bättre varje dag. Blir man det över tid kommer det att bli riktigt bra, säger Erik.
– Det är otroligt hårt arbete varje dag. Det gäller att leva i den processen och aldrig vara nöjd, säger Niklas.
Byggherrarna bygger en solid grund och pekar samtidigt ut riktningen. Det finns bara en väg och den är upp.