Det finns en mängd mål som en tingsrätt handlägger: allt från grova våldsbrott till ekonomiska tvister.
Tvistemål innebär att det uppkommit en strid mellan olika parter där man inte misstänks för något brott. De ekonomiska kraven kan bestå av allt från miljonkrav till betydligt lägre summor.
Tre miljoner kronor
I slutet av november i fjol kunde Norran berätta att NHL–ishockeystjärnan Viktor Arvidsson har inlett en tuff strid utanför hockeyrinkarna.
Den 11 november lämnades det in en stämningsansökan i ett tvistemål mot ett byggföretag i Skellefteå.
Familjen Arvidssons krav på byggföretaget är på tre miljoner kronor för, som de menar, de omfattande felen i det nybyggda huset utanför Skellefteå.
Här kan du läsa vad Norran skrev i november:
NHL-stjärna stämmer byggfirma på miljonbelopp – företagets advokat: ”Mycket beklagligt att vi inte kommit överens”Viktor Arvidsson om skadorna på huset – och rättsliga striden: ”I det läge vi hamnat så finns ingen utväg”I stämningsansökan redogjorde familjen Arvidsson, via deras advokat Johannes Lundblad, i punktform för en rad brister i byggarbetet.
”Föreligger läckage”
Det handlar om poolen och bubbelpoolen, fasadkonstruktionen, felaktig färg på fönster- och dörrkassetter samt krönplåt, skadat glas, bakfall mot brunnar, icke tejpat byggfolie runt ventilationsrör samt påstådd överdebitering för måleriarbete.
Här är några av påståendena om bristerna i byggarbetet:
”Det föreligger läckage i både poolen och bubbelpoolen. Redan vid slutbesiktningen noterades ett läckage och att klorerat vatten trängde ut i betongväggen runt poolen.”
Under punkten om fasadkonstruktion:
”Byggföretaget har inte följt monteringsanvisningen och fasadsystemets konstruktion kan därför inte uppnås. Det föreligger stor risk för att fukt tränger in bakom fasaden och skadar bakomliggande konstruktioner.”
– Det dröjde inte länge innan vi såg stora avvikelser i fasaden och tre veckor senare så regnade det in i huset, sa Viktor Arvidsson i Norran–intervjun.
Byggföretagets svar
Byggföretaget har nu via advokat Kristofer Berggren, Skellefteå, lämnat in ett 20–sidigt svaromål på familjen Arvidssons stämningsansökan.
Detta svar har kompletterats med ett stort antal bilagor som bland annat innehåller bilder och detaljerade redovisningar för ett flertal byggtekniska frågor som berör husbygget.
Svarar med stämning
Skellefteföretaget går med på att sänka entreprenadpriset med 17 500 kronor, alltså bara en bråkdel av de cirka tre miljoner kronor som familjen Arvidsson yrkar på. ”Övriga yrkade belopp bestrids”, påpekas i svaret.
Samtidigt har byggföretaget lämnat in en så kallad genstämning, alltså ekonomiska krav riktade mot familjen Arvidsson. Den summan är på drygt en halv miljon kronor.
Norran sammanfattar i dag valda delar av byggföretagets svar på kritiken om brister i det nybyggda huset.
Det påpekas i svaret att det i augusti 2018 gjordes en slutbesiktning av husbygget ”av en av Arvidsson utsedd oberoende besiktningsman, efter slutbesiktningen överlämnades den godkända entreprenaden till Arvidssons”.
Poolen och spabadet:
”Byggföretaget gör gällande att inbuktningarna på poolens östra och södra sidor beror på Arvidssons egna åtgärder med återfyllning av jordmassor och att det gjordes för tidigt. Att två av poolens väggar buktar inåt en respektive två centimeter påverkar inte poolens funktion, avvikelsen är helt och hållet av estetisk karaktär.”
Byggföretaget påpekar att inbuktningarna inte är något som de ska svara för och att Arvidssons yrkade kostnader på att byta ut hela poolanläggningen ”inte står i proportion till den klart ringa estetiska avvikelse som inbuktningen innebär”.
”Det är felaktigt”
Det medges vidare att delar av gjutformen till poolen gav vika under gjutningen, men att detta åtgärdades och att det är felaktigt att påstå att trycket blev så våldsamt ”att armeringsjärnen i betongen har förflyttats”.
Arvidssons brister i vårdansvaret:
Byggföretaget skriver via advokat Kristofer Berggren att poolanläggningen inte läckte vatten vid slutbesiktningen och att eventuella läckage har uppkommit ”till följd av Arvidssons bristande vård av anläggningen”.
Här tar byggföretaget upp att det ska ha lämnats kvar vatten under vinterhalvåret vilken gör att ”poolen bottenfryser och spränger plastkonstruktionen med följd att poolen spricker och läcker”.
”Arvidssons vanvård”
Att Arvidsson efter slutbesiktningen på eget initiativ frilagt poolen genom att gräva upp fyllnadsmassor har dessutom medfört att anläggningens plaströr grävts av och eventuellt läckage har uppkommit till följd av Arvidssons ”vanvård”, skriver advokat Kristofer Berggren.
Spabadet:
Byggföretaget medger att det inte gjutits någon förhöjd ”betongklack” till spabadet vilket berodde på ett missförstånd. Lösningen blev att spabadet placerades på 40 centimeter höga byggstenar.
”Här accepteras att entreprenadpriset sätts ned med 10 000 kronor som besiktningsmannen antecknat”, skriver byggföretagets advokat.
Fasaden, ventilation, färgval, bakfall mot brunnar:
Något löfte om att den putsade fasaden ”är underhållsfri under 50 år” har inte lämnats, påpekar byggföretaget, likaså att att familjen Arvidsson först drygt åtta månader efter godkänd slutbesiktning meddelade påstådda fel i i fasaden.
”Enligt gällande rätt föreskrivs att Arvidsson endast får åberopa sådana fel som har reklamerats inom sex månader från slutbesiktningen”, skriver advokat Kristofer Berggren.
”Också felaktigt”
Att det finns några fel i fasadkonstruktioner är också felaktigt, påpekas i det 20–sidiga svaret.
Påståenden om brister i ventilationen och putsningen av fasaden tillbakavisas också av byggföretaget, likaså påståenden om varierande nyanser på färgen på fasad och dörrkarmar samt bakfall mot brunnar.
”Även om tingsrätten anser att takets lutning ska åtgärdas bestrids att kostnaden för dessa åtgärder uppgår till 177 000 kronor”, skriver advokat Kristofer Berggren.
Överdebitering:
Byggföretaget bestrider att det gjorts överdebitering på 280 000 kronor för arbete och material vid utförda målnings– och putsningsarbeten. De fördyringskostnader som finns ”har orsakats av Arvidssons”.
Byggföretagets genstämning:
De yrkar på drygt en halv miljon kronor i ersättning för de åtgärder som utförts utifrån de anmärkningar som fanns i slutbesiktningsprotokollet.
Om detta säger advokat Kristofer Berggren till Norran:
– Besiktningsmannen gav Arvidssons rätt att innehålla en större summa pengar till dess byggföretaget hade åtgärdat besiktningsanmärkningarna efter slutbesiktningen. Trots att samtliga besiktningsanmärkningar sedan länge är åtgärdade, har den innehållna delen inte betalats ut av Arvidssons. Det är de pengarna som byggföretaget nu har krävt betalning för i sin genstämning.
Är det några av kraven som känns anmärkningsvärda?
– Arvidssons krav om att få en helt ny poolanläggning och att den putsade fasaden ska rivas och göras om är de mest kostsamma och nog de mest provocerande punkterna. Poolen har ju sina brister till följd av Arvidssons egna åtgärder. Det är ju ingenting som byggföretaget som jag företräder kan belastas för.
– Den putsade fasaden har fått med beröm godkänt av fasadleverantören och är jättefint utförd av målerifirman, vilket man kan se på de bilder vi har givit in. Det hela har tagit sådana proportioner som känns ologiska och svåra att förstå, fortsätter Kristofer Berggren.
Vilka fel och brister har byggföretaget medgivit och vad har gjorts för att reda ut dessa problem?
– Företaget har medgivit och åtgärdat samtliga besiktningsanmärkningar som noteras av den oberoende besiktningsmannen. De anmärkningar som är föremål för tvisten har besiktningsmannen inte ansett vara något fel som behöver åtgärdas.
– Men företaget har trots detta ändå lämnat förslag på hur man till exempel kan åtgärda det estetiska felet i poolen. Men sådana förslag har Arvidsson, märkligt nog, inte godkänt. De kräver istället en helt ny pool, vilket blir väldigt obalanserat, tillägger Kristofer Berggren.
En lång process
Närmast ska familjen Arvidsson, via sin advokat, lämna ett skriftligt svar på byggföretagets omfattande uppgifter.
Om byggföretaget i sin tur inte anser sig behöva svara på detta så är nästa steg att Skellefteå tingsrätt sätter ut ett datum för ett första möte mellan parterna, som kallas för en muntlig förberedelse.