Efter det svenska VM-bronset i fotboll har debatten kring jämställdhet mellan dam- och herrlandslaget blossat upp rejält. Svenska Fotbollförbundet blev bland annat anmält till Diskrimineringsombudsmannen där skälet grundade sig i misstänkt lönediskriminering i avtalen. Och nu har över 50 fotbollsprofiler skrivit ihop ett öppet brev till förbundet där de uppmanar till aktion i jämställdhetsfrågan.
Den lokala fotbollsprofilen, före detta landslagsspelaren och Sunnanå sportchefen Inger Arnesson är en av de som skrivit under brevet med sitt namn.
– Vi som varit med sedan tidigare kände att vi behöver göra något då vi förstår vad de som spelar i landslaget och på elitnivå nu går igenom. Sen vi vann EM 1984 har det gått 35 år och då fick vi ingenting. Och det är svårt att förstå att det inte hänt så mycket sedan dess. Så vi skrev detta brev för att stötta nuvarande och framtida landslagstjejer, säger Arnesson.
En lösning som Arnesson tror på är att följa Norge och Islands initiativ där herrlandslagen 2018 sänkte sina ersättningar för landslagsspel så att damlandslagen skulle få lika stor del av förbundet. Innan dess gav avtalet herrarna 6,55 miljoner att dela på, medan damerna fick 3,2 miljoner.
– Vi vill stå bakom dem och också göra våra röster hörda. Det funkar ju så på vilket företag som helst att det är inte den som drar in mest pengar som får utdelningen, utan den fördelas ut i verksamheten.
Ett annat exempel som Arnesson drar upp är hur skidlandslaget löst det med ersättningar.
– Inom skidlandslaget har de har prestationsersättning, men delar lika. Om damerna tar 30 medaljer så får de en viss ersättning, men de delar potten med herrarna även om de inte tagit mer än en medalj.
Efter att brevet skickades ut under torsdagen har inga reaktioner hittills kommit från förbundet.
– Vi vill få till en rejäl diskussion inom förbundets styrelse. Jag har varit med länge och det gäller att besluta sig för att jämställa nu, för då kommer fler saker förändras utifrån det. Frågan har ställts på sin spets de senaste åren när förbundet gång på gång gjort bort sig. Det är viktigt för oss att statuera exempel för att få Sverige mer jämställt på landslagsnivå.