Foto: VK/Arkiv, TT

Ytterligare en skola stänger efter stormen

Under torsdagen meddelade skolan i Risbäck att de kommer hålla stängt under fredagen på grund av stormen Jan. Nu tvingas ytterligare en skola i Västerbotten hålla stängt, skriver VK.

Det är skolan i Saxnäs som kommer hålla stängt under fredagen på grund av det besvärliga väderläget.

Christer Staaf är förvaltningschef för skolan i Vilhelmina kommun.

– Vi tog beslutet tidigt i morse. Vi har följt det här under gårdagen och morgonen. Vid 6-tiden i morse hade jag kontakt med rektorn på skolan och då valde vi att stänga skolan på grund av vädret. Eleverna får lite längre helg helt enkelt.

Christer Staaf utvecklar anledningen till att skolan håller stängt så här.

– Att det blåser klarar vi nog av, men nu har det ju börjat snöa ordentligt. 25 sekundmeter och snö, det funkar inte. Vi har ansvar för eleverna även när de är ute på vägarna.

Förskolan öppen

Förskolan i Saxnäs kommer dock att hålla öppet under fredagen.

– Skoleleverna klarar ju sig själv hemma även om inte föräldrarna är hemma. Det är alltid svårare att stänga en förskola. Vi har skyldighet att ha öppet. Det finns även personal på plats vi skolan i Saxnäs, om det skulle komma någon elev dit.

Skolan i Dikanäs väntas hålla öppet som vanligt.

Enligt SMHI kommer det blåsa storm i södra Lapplandsfjällen under fredagen.

Det allra kraftigaste vindarna väntas, enligt SMHI, att avta under fredagseftermiddagen i fjällen.

”Inte varit ute”

Lasse Rydstedt är räddningschef i beredskap i Vilhelmina, Dorotea och Åsele. Han gav en lägesrapport från sitt område vid 7-tiden under fredagsmorgonen.

– Vi har inte varit ute på någonting än. Det verkar fortfarande inte vara några jättevindstyrkor. Jag har inte heller fått in några rapporter. Jag ska kontakta folk i Borgafjäll och Kittelfjäll under dagen för att kolla läget. Som det ser ut nu verkar det hyfsat lugnt och att folk har tagit varningarna på allvar och inte begett sig ut så mycket.

Från polisens sida har det också varit lugnt i stormens spår.

– Jag kan inte se att stormen renderat något arbete för polisen under natten eller morgonen, säger Malin Axroth, polisens kommunikatör.

Nils Jonsson//Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut