Västergården har firat alla hjärtans dag varje dag

Amanda Nikander, Arvid Berndtsson, Lucas Lindgren och Myriam Yousfene på Västergården gillar alla hjärtans dag.
Amanda Nikander, Arvid Berndtsson, Lucas Lindgren och Myriam Yousfene på Västergården gillar alla hjärtans dag. Foto: Jeanette Lövgren
Veckans tema på fritidsgården Västergården är värme, vänskap och kärlek. Helt i linje med alla hjärtans dag. ”Vi brukar ha det veckotemat när alla hjärtans dag infaller”, säger gårdsföreståndare Susanne Oderth.

Veckans aktiviteter har bland annat innehållit speeddating, det har bakats kärleksmums, hållits samtal om hur en bra kompis ska vara och så har ett gäng på gården delat ut ballonger och kramar utanför ICA Kvantum. Det är ungdomarna själva som riggat programmet.

– Tanken är att sprida lite värme och kärlek i vardagsstressen. Vänlighet är en färdighet som går att öva upp och det är viktigt att prata om det. Jag tror absolut att alla våra sociala relationer är en viktig pusselbit till framgång i livet, därför är den här veckan en viktig vecka här på gården, säger Susanne Oderth.

Pimpat gården

Gården har pyntats med ballonger i form av hjärtan, tulpaner står i en vas och ungdomarna har gjort ett stort rött hjärta, där de fäst ord på egenskaper som de menar att en bra kompis bör ha.


Men vad tycker de unga själva om alla hjärtans dag?

– Jag tycker att det är bra att den finns, men det kan bli trist för de som inte har någon att dela den med, säger Amanda Nikander.

Kvartetten som Norran träffar är eniga: Det är bra med en alldeles speciell dag att vara extra snäll, vänlig och kärleksfull på.

– Jag brukar ge bort presenter då, blommor till mamma och pappa, säger Lucas Lindgren och Myriam Yousfene fyller i:

– Jag, mamma och pappa brukar äta gott då och mysa, det är typ skillnad på just den dagen. Men egentligen ska man ju vara snäll och schysst mot alla varje dag, inte bara just på alla hjärtans dag.

Speeddating

Arvid Berndtsson säger att han brukar hjälpa till i köket hemma på alla hjärtans dag och ge bort gelehjärtan.

De är också eniga om vilken av veckans aktiviteter på gården som känns mest intressant och Amanda Nikander sätter ord på det:

– Speeddating, det ska bli roligast.

Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag infaller varje år den 14 februari. Den kallas också Sankt Valentins dag, Valentindagen och Vändagen.

Som den firas i dag kan den härledas till amerikansk sed, men ursprunget handlar om traditioner kring helgonet Sankt Valentin.

Valentindagen, eller Alla hjärtans dag, firas stort och är mycket uppmärksammad i engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut