Västerbotten har fått en landskapspizza

Landskapsblommor, landskapsdjur och landskapsrätter – nu har Sverige fått sina alldeles egna landskapspizzor. Genom en nationell tävling bad Västerbottensost svenska folket att skapa 25 nya pizzor som representerar allt det unika och goda vårt land har att erbjuda – från Lappland i norr till Skåne i söder.

Västerbottens vinnare – En Ren Bianco, skapad av Sara Vejdeland.

Västerbottens vinnare – En Ren Bianco, skapad av Sara Vejdeland.

Foto: Jonas Lundberg

Västerbottens län2021-11-19 17:03

Efter Kung Karls spira, Storspoven och Älgwallenbergare med västerbottnisk potatiskaka och syltade kantareller så var det nu dags för Västerbotten att få en pizza också.

Tävlingen skapade stort intresse och engagemang bland de tävlande.

En jury bestående av Västerbottensosts ostmästare Thomas Rudin, samt kockarna Emmah Strömberg och Eric Hristov från Svenska Juniorkocklandslaget, var de tre som tillsammans utsåg de vinnande landskapspizzorna.

– Det har varit fantastiskt roligt att få vara med och utse alla dessa landskapspizzor. Vi i juryn är mycket imponerade över pizzornas kreativa kombinationer och vi har alla hittat vår egen favorit, säger Eric Hristov, Svenska Juniorkocklandslaget.

Bortsett från smakkombinationerna var juryns uppgift att bedöma pizzornas utseende och kreativa höjd. Samtidigt var den lokala originaliteten i form av unika råvaror, traditioner och tillagningssätt en viktig del i urvalsprocessen. Alltså, hur väl pizzorna representerade Sveriges olika landskap.

Västerbottens vinnande landskapspizza, En Ren Bianco, stod Umebon Sara Vejdeland bakom.

Hennes pizza var en hyllning till norrländska smaker och råvaror där bland mandelpotatis, kantareller, renfilé, lingon, timjanolja, brynt smör och Västerbottensost återfanns bland ingredienserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!