Sedan 2007 har läkarna i Västerbotten haft ett avtal som gett dem rätt till en timmes flextid på morgonen och två timmar på eftermiddagen. I onsdags meddelade arbetsgivaren att avtalet sägs upp från och med 30 december. I stället kommer den arbetade tiden utöver ordinarie arbetstid att registreras som övertid, som kan tas ut som pengar eller ledighet, skriver VK.
Beskedet har väckt oro hos Västerbottens läns läkareförening.
– Vi vet inte vad det kommer att landa i. Det finns ett utrymme för godtycke i det här, att vissa verksamhetschefer inte godkänner övertid som doktorn bedömer som nödvändig, säger ordföranden Cecilia Nordenson.
Hon säger att regionen redan i våras aviserade att flextidsavtalet skulle sägas upp.
– Vi tror att det är för att vi har bråkat så pass mycket om den flextid som gått förlorad, att arbetsgivaren inte tar ansvar för folks arbetssituation.
Flextidssystemet har haft begränsningar, enligt Cecilia Nordenson. Bland annat har den inarbetade tiden inte kunnat tas ut i anslutning till semester eller föräldraledighet, och övertid har felaktigt registrerats som flextid. Det har inte heller gått att spara mer än 40 timmar flextid från en månad till en annan.
– Vi har exempel på kollegor som förlorat över 200 timmar inarbetad tid på ett år och på totalen för 2019 var det 4700 timmar som försvann på det viset för läkarna i Västerbotten. Det är nästan tre årstjänster, säger Cecilia Nordenson.
Regiondirektören Kent Ehliasson vill inte svara på frågor kring avtalet utan hänvisar till Kia Ronnhed som är HR-direktör.
– Bakgrunden är att vi vill göra det tydligare mellan arbetartid och övertid. Problemet är att det inte har varit tydligt om det har varit flextid eller övertid man arbetat. Nu innebär det här att om man jobbar mer tid än man ska så blir det övertid, säger Kia Ronnhed till VK.
Det är inte för att ni har blivit less på att bråka med läkarföreningen?
– Nej, vi har inte bråkat med dem. Det är för att få en tydlighet, säger Kia Ronnhed.
Vad händer med innestående flextid vid årsskiftet?
– Information kommer att gå ut till verksamhetschefer om hur man ska hantera det.
VK skriver också att läkarföreningen är kritisk till att regionen hittills inte gett något svar om den innestående flextiden.
– Vi tycker det är rimligt att man som arbetsgivare tar ansvar för sina medarbetares arbetssituation och ser till att de inte ytterligare förlorar tid på grund av att arbetsgivaren tar bort möjlighet till flex, säger Cecilia Nordenson.
Hon är positiv till att hanteringen av övertiden styrs upp, men samtidigt orolig för att det ska leda till att läkare jobbar gratis.
– Om det här görs på rätt sätt kan det bli väldigt bra. Görs det på fel sätt kan det bli helt fel, säger hon.
Sara-Lena Brännström/VK.