Prisades för nya digitala lösningar på landsbygd

Med bokningsplattformar, servicebussar, presentkort och andra digitala lösningar har projekt SMALL hittat nya vägar för att underlätta och utveckla livet på landsbygden,
Nu har SMALL utsetts till Västerbottens bästa regionala utvecklingsprojekt.
– Det känns som ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt, säger Lars Westerlund, Hela Sverige ska leva, en av de drivande bakom projektet.

SMALL är årets vinnare av Regio Stars Västerbotten. Lars Westerlund, Marie Nolin, Helen Nilsson och Sofie Lundberg Nilsson tog emot priset av Patrik Sällström och Malin Ylinenpää.

SMALL är årets vinnare av Regio Stars Västerbotten. Lars Westerlund, Marie Nolin, Helen Nilsson och Sofie Lundberg Nilsson tog emot priset av Patrik Sällström och Malin Ylinenpää.

Foto: Patrick Trägårdh

Västerbottens län2025-06-05 21:00
  • Projektet SMALL, som leds av Luleå tekniska universitet, prisades som Västerbottens bästa regionala utvecklingsprojekt för sina digitala lösningar som bokningssystem och presentkort, vilka stärker landsbygden.
  • Utmärkelsen ”Västerbottens Regio Stars 2025” delades ut under Mötesplats Lycksele för projektets innovativa insatser som gynnar både Västerbotten och Norrbotten.
  • Lars Westerlund från Hela Sverige ska leva ser priset som ett bevis på framgångsrikt samarbete mellan akademi och civilsamhälle, och en fortsättning på projektet planeras efter 2026.

SMALL står för Smarta livskraftiga landsbygder, och går ut på att uppnå just det med hjälp av digital teknik.

Det gör man bland annat genom att stärka olika aktörers samverkan kring tjänster och innovation, och även genom att bidra med forskning.

Rent konkret sker det genom olika digitala pilotsatsningar som bokningssystem, digitala lås och bokbussar som även inrymmer annan service.

Ett annat exempel är det digitala presentkort som Norsjöbygdens Företag och Dorina Larsson har tagit fram, och som gäller i många butiker, restauranger och andra verksamheter i bygden.

SMALL leds av Luleå tekniska universitet och drivs tillsammans med Hela Sverige ska leva, med stöd av Region Västerbotten.

Nu har regionen lyft projektet ytterligare genom att utse det till Västerbottens Regio Stars 2025, en utmärkelse som uppmärksammar nytänkande regionala utvecklingsprojekt.

Priset delades ut under Mötesplats Lycksele och i motiveringen heter det bland annat att projektet har ”skapat ett stort antal aktiviteter med lösningar som ger största möjliga nytta för målgrupperna” och att det ”hjälper samhällen i hela Västerbotten och Norrbotten att blomstra”.

– Det känns som en ära. Vi blev mycket glatt överraskade, säger Lars Westerlund, ordförande i Hela Sverige ska leva Västerbotten.

Han ser det också som ett bevis på att de jobbar med rätt saker, och lyfter fram samarbetet mellan civilsamhället och akademin som en framgångsfaktor.

– Akademin arbetar långsiktigt och strukturerat, medan landsbygden vill ha allt ganska nu och säger ”nu kör vi”. Den kombinationen kan fungera väldigt bra, men används alltför sällan.

– Man har förståelse för varandras roller, det tycker jag att det här är ett bra exempel på, säger han.

Projektet sträcker sig över tre år, startade i januari 2023 och är nu alltså inne på sista året.

Vad händer sedan?

– Det skissas på en fortsättning och uppmuntrade av det här känns det också logiskt att gå vidare. Då måste vi också ha med oss LTU och den dialogen pågår för fullt, säger Lars Westerlund.

Han berättar också att en presentation av projektet och redovisning av vad som hänt planeras inför Landsbygdsriksdagen i Skellefteå i maj 2026.               

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!