Vid presskonferensen deltog Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör samt Anders Johansson, överläkare vid Vårdhygien.
– Det är av största vikt att vi fortsätter bromsa, fallen i länet ökar, vilket vi förväntat oss. I regionen har vi nu 299 bekräftade fall, 20 personer som kräver sjukhusvård, 13 som IVA-vårdas. Fjorton personer har avlidit, 7 kvinnor och sju män, säger Gunilla Persson.
Nu finns det också en ny prognos för när peaken kommer i Västerbotten. Tidigare var det sagt i mitten på maj.
– Nu bedömer man att peaken kommer i början av juni. Det var brantare kurva för ett par veckor sedan, sedan har det faktiskt börjat gå lite mindre brant, det har absolut inte avstannat eller blivit platå, men det går lite mindre brant., säger Anders Johansson, överläkare vid Vårdhygien.
När det gäller äldreboenden så har åtta boende runtom i Västerbotten bekräftade fall av covid-19. Boenden är utspridda över sex kommuner. Bara några enstaka boenden har flera smittade. De flesta har bara enstaka fall.
När det gäller trängseln så har krogar söderut Sverige tvingats stänga. Smittskyddet i Västerbotten samarbetar med kommunerna för att kunder på krogar och restauranger ska sköta sig även här. Kunder får inte stå i baren och dricka, utan sitta ned.
När det gäller det sociala umgänget framöver så är majbrasorna inställda.
– Fortsatt gäller att vi ska undvika att resa, eller undvika att umgås med människor vi inte träffar till vardags. Detta gäller alla, inte bara riskgrupper. Alla i alla åldrar, säger Gunilla Persson.
Små förändringar får stora effekter, gällande vårt sociala beteenden.
Kapaciteten
– Kapaciteten vid sjukhus och kommuner finns det prognoser för, och dessa uppdateras hela tiden och blir mer tillförlitliga. När det gäller läget just nu utgår regionen från både hela landet och situationen i Västerbotten. Hur kurvan ser ut styrs direkt av hur mycket kontakt människor i alla åldrar har, alla åldersgrupper måste ha mindre kontakt, säger Anders Johansson, överläkare vid Vårdhygien.
Västerbotten befinner sig fortfarande i en sakta uppförsbacke, behovet av IVA-platser och sjukhusplatser ökar fortfarande, men långsamt.
– Skulle vi inte reducera kontakterna, och minska våra sociala kontakter, då skulle behovet gå från 25-30 till över 100 IVA-platser som vi har behov av, säger Anders Johansson.
Regionen samarbetar med kommunerna för att minimera spridningen. Det vi alla kan hjälpa till med är att minimera kontakterna med de äldre.
Just nu händer detta: Regionen kommunicerar information, rutiner kring hur man arbetar med detta, att se till att anställda inte går till arbetet när de är sjuka, regionen arbetar också med, vid det tillfälle det uppstår smitta, att utreda och se hur utbrett det är.
Antikroppstesterna har också börjat användas, både vid sjukhusen och i kommunerna. Dessa är viktiga för att kunna planera framåt, och göra sig en bild av hur många i personalen som haft smittan.
Personal flyttas
Region Västerbotten meddelar också att personal från hälsocentralerna i Kåge och Bureå kommer att jobba vid Skellefteå lasarett istället nu, för att trycket där är högre än vid hälsocentralerna. Det påverkar inte den som har inbokade besök vid hälsocentralen.
– Den här pandemin påverkar inte bara hur vi mår, kroppsligen, utan även psykiskt, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, och fortsätter:
– Den sociala distanseringen påverkar oss väldigt olika. Det kan vara en orolig situation för den som är hemma, och då finns vi här även för dig. Om man inte känner sig trygg hemma, ska man kontakta sin hälsocentral eller regionen, tveka inte att höra av dig.
Hur blir det med sommarsemestrarna för regionens personal?
– Det blir svårt att lösa det som alla önskar med den speciella situation som råder. Men det kommer snart att gå ut information till personalen, säger Brita Winsa.