Kraftig ökning av antalet skoterolyckor

Med påsken i angående så ökar också skoteråkandet – och därmed också antalet olyckor.
I Västerbotten har olyckor med skoter inblandad ökat kraftigt de senaste åren.

Skoterolycka i Lövånger tidigare i år. Antalet olyckor med skoter har ökat kraftigt i länet.

Skoterolycka i Lövånger tidigare i år. Antalet olyckor med skoter har ökat kraftigt i länet.

Foto: Tinika Häggström

Västerbottens län2025-04-18 01:00

Tidigare har antalet skoterolyckor legat kring 50 per år i länet, men har nu gått upp till cirka 80. Hittills i år har över 20 skoterolyckor inträffat. Det positiva är dock att antalet dödsolyckor har minskat.

– Antalet dödsolyckor i Sverige har en minskande trend när man tittar på tioårsmedelvärden. Att antalet olyckor ökar beror bland annat på att antalet snöskotrar och skoterförare ökar, säger Jan Lindgren, senior utredningsledare på Trafikverket till Västerbottens Kuriren.

undefined
Skoterkörning i svår terräng kan öka olycksrisken.

Västerbotten är det mest olycksdrabbade länet, följt av övriga nordliga län; Norrbotten, Jämtland, Dalarna och Västernorrland.

Ökningen beror delvis på att antalet förare och skotrar ökat, men enligt Per-Olov Wikberg vid Nationella Snöskoterrådet även på en trend med ökad friåkning i svår terräng plus en mer avslappnad inställning till alkohol i samband med körning.

undefined
Isarna kan vara förrädiska i påsk, varnar Nationella Skoterrådet.

Eftersom påsken är sen i år vill Nationella Snöskoterrådet även påpeka riskerna med att köra på sjöisar och andra vattendrag. Enligt en enkätundersökning av rådet har en av fem skoterförare varit med om att is brustit eller varit nära att brista och bara en av fyra har med sig isdubbar vid färd.

– Vintern har varit ovanligt mild i många delar av fjällkedjan och eftersom påskhelgen dessutom är sen, kan isen vara betydligt svagare och mer förrädisk än normalt. Isens bärighet kan dessutom snabbt försämras i samband med varma temperaturer under vårvintern, säger Per-Olov Wikberg i ett pressmeddelande.

Tips

Här är några punkter som Nationella Skoterrådet vill uppmana skoterförare att följa under påsken:

Ta reda på isläget innan du åker ut. Fråga lokala fjällsäkerhetskommittéer, turistbyråer, skoteruthyrare, fältpersonal vid Länsstyrelsen eller fjällräddningen.

Var uppmärksam på områden där isen kan vara extra försvagad. Isen är ofta svagare vid sjöars utlopp och inlopp, på vattendrag och på reglerade sjöar. Den kan också vara svag vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.

Kör endast på kända eller skyltade leder. Lämna aldrig leden om du inte är helt säker på isens bärighet.

Ha alltid med räddningsutrustning. Isdubbar, kastlina och flytoverall kan vara viktiga livräddande verktyg om olyckan är framme.

Kör aldrig ensam. Om ni färdas i grupp – håll avstånd så att inte alla går igenom isen vid en olycka.

Lita aldrig blint på tidigare erfarenheter. Varje is är unik – det som var tryggt förra veckan kan vara livsfarligt i dag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!