Sett till medeltemperaturer per månad och värmeböljans varaktighet är sommaren 2018 svårslagen. Värmen anlände i maj – och håller sig envist kvar. Ser vi istället på enstaka temperaturrekord – är de färre just denna sommar.
Norran har sammanställt några toppnoteringar från nu aktiva mätstationer i Norrans spridningsområde. Av dessa är det endast Arvidsjaur som faktiskt slår rekord just denna sommar med 30,3 grader varmt. (Se fakta) Ett rekord med en liten brasklapp som gäller samtliga mätstationer.
Sverker Hellström är klimatolog vid SMHI.
– Mätstationer kommer och går, den i Arvidsjaur har bara mätt sedan 1996. Det kan finnas högre temperaturer, inte minst från sommaren 1945. Då uppmättes den 17 juli exempelvis 36,9 i Harads, säger han.
När värmen kommer på tal drar många paralleller till sommaren 2014, som också var varm. Det syns inte minst på mätstationerna, varav flera har rekord från just den sommaren.
Hur står sig den sommaren mot årets?
– År 2014 var värmen främst koncentrerat till juli. Det var inte en utdragen värme som det varit nu i år. Men i juli uppmättes många höga temperaturer, säger Sverker Hellström.
År 2003 var också en riktigt varm sommar, främst i norra Sverige. I Glommersträsk står sig exempelvis ett rekord från just det året. 31 grader varmt, uppmätt den 17 juli.
Finns det någon sommar som liknar just den här?
– Man kan behöva gå tillbaka till 1947 i så fall. Den sommaren var också lång. Värmen anlände i maj och höll sig kvar en bit in i september.
Rekordlite regn
Sommaren 2018 har varit lika torr som varm. I juli föll 35,3 millimeter nederbörd över Skellefteå. Sedan mätningarna startade vid Grönliden mätstation år 1916 har det bara regnat mindre under 16 juli-månader.
Mest regnade det i juli 1998, då det noterades 241,6 millimeter. Minst regn i juli föll det 1975, med endast 11,8 millimeter.
Snöovädret 1932
När Sverker Hellström får frågan vilken sommar som utmärker sig mest i norra Sverige är det inte värme utan snö han tar upp.
– Det måste nog vara det extrema snöovädret 1932. Mellan den 2 och den 5 juni föll mellan en halv till över en meter snö på flera håll i Västerbotten, säger han.
Norran har valt att kontrollera stationer som nu är i drift. Vilket år de började mäta ser du längst ned i faktarutorna. Rekorden som listas kommer alltså endast från aktuell mätperiod.
Den som är intresserad kan själv gå in på SMHI:s sida öppna data och ta del av mätstationernas uppgifter, alltifrån nederbörd, soldagar och temperatur. Här finns både stationer som nu är i drift, samt äldre som inte längre används.
I bildspelet nedan kan du ta del av mätstationernas rekord, samt årets toppnotering.