Så tar du tillvara dina äpplen – gör egen must

Det tycks vara en äppelsäsong av stora mått. När du gnagt i dig ett tjog, bakat en handfull äppelpajer och fyllt frysen med äppelmos finns kanske fortfarande oöverskådliga mängder kvar i trädet. Vad göra? I stället för att gödsla marken med fallfrukt – varför inte förvandla äpplena till must?

Den färdiga musten, pastöriserad och buteljerad, håller åtminstone ett halvår i rumstemperatur.

Den färdiga musten, pastöriserad och buteljerad, håller åtminstone ett halvår i rumstemperatur.

Foto: Evelina Åberg/VK

Västerbotten2023-09-16 12:16

I fjol vittnade många om en riktigt trist äppelskörd, märkt av rönnbärsmal. Men i år tycks äppelgudarna ha varit milda. I vårt enda äppelträd, transparente blanche, dignade det av frukt i slutat av augusti. Och just transparente blanche är ju ett väldigt ömtåligt äpple som inte pallar med att lagras några längre stunder, så det gäller att ta vara på mycket äpplen på kort tid. För oss handlade det om ungefär 55 kilo äpplen från ett enda träd. Och ska man inte bedriva kafé är det en utmaning att konsumera sådana volymer i form av äppelpaj, hur gott det än må vara, skriver Västerbottens-Kurirens Stefan Åberg.

Från vårt enda äppelträd fick vi ihop över 50 kilo äpplen. Det har varit ett fint äppelår.
Från vårt enda äppelträd fick vi ihop över 50 kilo äpplen. Det har varit ett fint äppelår.

Att förvandla äpplena till en härlig hemmagjord must är ett lysande sätt att få användning för stora volymer. För den som inte vill smutsa ned sig finns det flera ställen som erbjuder sig att musta ens äpplen. Tyvärr är det så dyrt att det är svårt att rättfärdiga det. Literpriset hamnar ofta mellan 35 och 50 kronor – och då är det ju du själv som står för råvarorna. När man kan köpa prima äppelmust billigare i butik känns det lite orättvist, helt enkelt.

Så vad krävs för att musta själv? Egentligen inte så mycket – en fruktkross och en fruktpress. Första gången jag mustade hyrde jag utrustning från en privatperson för ett par hundra kronor. Efter att ha testat det blev jag erbjuden att köpa en utrustning begagnat för en rimlig summa. Men även ny går det att hitta utrustning från en tusenlapp och uppåt, vilket betalar igen sig ganska fort. Eller varför inte gå ihop några stycken och dela på en utrustning?

Äpplena behöver inte vara perfekta för att kunna mustas. Fallfrukt går bra så länge den inte börjat ruttna, och små angrepp på ytan är inget problem. Men undvik övermogen frukt, den blir inte bra. De flesta äppelsorter går fint att musta. Transparante blanche anses inte vara något bra mustningsäpple eftersom det inte är så sött, men för egen del tycker jag att drycken blir prima.

Med fruktpressen trycks musten ut. Det blir lätt lite kladdigt, så äppelmustning är en aktivitet som man bäst sköter utomhus eller i ett garage. Innan äpplena krossas tvättas dem och för att vår äppelkross ska kunna få bra grepp om frukten så behöver vi dela den i bitar.
Med fruktpressen trycks musten ut. Det blir lätt lite kladdigt, så äppelmustning är en aktivitet som man bäst sköter utomhus eller i ett garage. Innan äpplena krossas tvättas dem och för att vår äppelkross ska kunna få bra grepp om frukten så behöver vi dela den i bitar.

Så när du har din utrustning och dina äpplen är det bara att sätta i gång. Tvätta äpplena, förslagsvis i en stor balja, innan de går ned i krossen. Och beroende på hur stora äpplen du har och hur bra kross du har, kan de behöva delas först för att krossen ska få bra grepp om frukten.

Det uppsamlade äppelkrosset läggs sedan ned i fruktpressen som man fyller så mycket man kan innan man lägger på en skiva ovanpå krosset och sedan är det bara att sätta i gång och veva, såvida man inte spenderat stort och köpt en hydraulisk sak. Se till att förankra pressen i något, en snabbt hemmasnickrad konstruktion med några plankor duger fint. Gör man inte det kommer man inte att kunna använda sin muskelkraft fullt ut, med mindre must som resultat. När du fått ut så mycket must du mäktar med, är det bara att tömma pressen, fylla den på nytt och pressa igen.

Den färdiga musten, pastöriserad och buteljerad, håller åtminstone ett halvår i rumstemperatur.
Den färdiga musten, pastöriserad och buteljerad, håller åtminstone ett halvår i rumstemperatur.

Musten samlar du upp i ett kärl och silar sedan av. Musten är klar att dricka nu och kan tappas på flaskor. Rå must är dock bara hållbar några dagar, så har du större volymer äpplen står du inför att frysa in eller pastörisera. Har du gott om frysutrymme är det ju en enkel lösning. Annars gäller det att pastörisera, vilket gör att musten håller åtminstone ett halvår till ett år om du gör rätt. För att pastörisera hettar du upp musten i en kastrull till 75 grader och håller den temperaturen i en kvart. Under tiden steriliserar du dina flaskor, enklast är att köra dem i ugnen i en halvtimme i cirka 180 grader. Sedan är det bara att fylla upp de varma flaskorna med den varma musten och försluta dem.

Hur mycket must blir det då? Vi fick ut ungefär en tredjedel av äppelvikten i färdig must.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!