"Sverige bör byta strategi mot coronaviruset"

Sverige bör byta strategi för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset, anser nu flera forskare. ”Agerandet måste bli snabbare och mera kraftfullt”, säger professor Joacim Rocklöv vid Umeå universitet, till Västerbottens-Kuriren.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

Foto: Mattias Pettersson//Västerbottens-Kuriren

Västerbotten2020-03-10 11:22
undefined
Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

Flera ledande forskare - bland dem Joacim Rocklöv, Fredrik Elgh och Björn Olsen - uppmanar Folkhälsomyndigheten att ta uppdraget att minska smittspridningen på större allvar.

– Folkhälsomyndighetens strategi är för försiktig och för långsam för att få bukt med smittspridningen, anser Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

Hittills har strategin i Sverige varit att isolering av sjuka och spårning av personer som de sjuka varit i kontakt med.

– Smittspridningen är så snabb. Det är därför det inte fungerar så effektivt med kontaktspårning. Man hinner helt enkelt inte med.

Snabbare än influensa

Smittspridningen är snabbare än vid den vanliga säsongsinfluensan. Risken är att de personer som de sjuka varit i kontakt med hinner smitta andra personer i sin tur. Folkhälsomyndighetens strategi fungerar bara om det är enstaka fall och en långsam spridning.

Forskarna för fram sin uppmaning i en debattartikel i Läkartidningen. De anser att Folkhälsomyndigheten bör gå ut med råd om fler åtgärder, förutom isolering och kontaktspårning:

Forskarna anser att Folkhälsomyndigheten måste ta sin roll att ge råd och information till allmänheten på större allvar.

– De behöver inte peka med hela handen, utan snarare ge råd och visa ledarskap, säger Joacim Rocklöv.

Han påpekar att det förmodligen finns ett mörkertal när det gäller smittspridningen.

– Vi tror att det är mer spridning än vad som syns hittills. En del får en mild form och en del kan bära på smittan utan att det syns.

Förhöjd dödlighet

Risken för att smittan sprids vidare är högre för det nya coronaviruset jämfört med för vanlig säsongsinfluensa A.

– Dödligheten är ganska mycket förhöjd, mellan 3 och 10 gånger högre än vid influensa A. Många av dem som har avlidit hittills är äldre. Problemet är att det är en bredare spridning i samhället, men att det drabbar de äldre.

Därför är det mycket viktigt att stoppa spridningen.

– Smittspårning är inte tillräckligt effektivt för att begränsa smittspridningen. Genom att agera nu och mer resolut så kan vi minska andelen i befolkningen som blir smittade. Det får större effekt ju tidigare vi agerar, säger Joacim Rocklöv.

Anders Wynne//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om