Under påsklovsveckan ökade antalet bekräftat smittade med 179 fall jämfört med veckan innan. Det skriver Västerbottens-Kuriren.
Att det skulle komma att bli ett uppsving för smittspridningen efter påsken var något som smittskyddsläkarna i regionen såg tecken på relativt tidigt.
– Vi såg redan på måndagen förra veckan att det var ett högt tryck på provtagningen och att en hög procent var positiva. Det stämmer bra in i tid med att personer smittats under påskveckan, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
– De som visade sig vara positiva där på måndagen har i sin tur fört smittan vidare, vilket avspeglat sig under resten av veckan när vi såg ökningen mer tydligt.
Orsaken till ökningen är sannolikt att folk umgåtts utanför sina respektive bubblor under påskhelgen, stick i stäv med påbuden från regionen.
– Man har kanske haft lite mer sammankomster och träffar än tidigare. Vi visste att det fanns en risk att personer skulle släppa sin bubbla på ett annat sätt än under exempelvis sportlovet, som ju inte har samma förekomst av familjeträffar, säger Gunilla Persson.
– Det skulle till viss del kunna förklara den ökande smittspridningen.
I ett pressmeddelande som gick ut på måndagen nämnde smittskyddsläkare Stephan Stenmark de pågående vaccinationerna mot covid-19 och att länet behöver uppnå ett större antal vaccinerade innan man med anledning av det kan se en minskad smittspridning.
Exakt när en sådan tendens kan bli skönjbar är oklart, menar Gunilla Persson.
– Det är jättesvårt att säga. Dels behöver man veta hur många som behöver vara vaccinerade för att vi ska få en flockimmunitet, dels behöver man veta hur vaccinleveranserna kommer att se ut och i vilken takt vi kan vaccinera. Det som är glädjande är även om smittspridningen ökar i samhället i stort så har antalet smittade i åldersgruppen 70+ inte ökat. Det skulle kunna vara ett resultat av vaccinationerna, säger Gunilla Persson.
Joel Lindberg/Västerbottens-Kuriren