Ny terrängkörningslag oroar skoteråkare

Det finns över 52 000 registrerade snöskotrar i Västerbotten, men det stora fritidsintresset kan stå inför stora förändringar. Regeringen utreder terrängkörningslagen och det blir allt svårare att få pengar och ideella krafter till skötsel av skoterleder, rapporterar

Anders Thiger, ordförande för Snowled. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.

Anders Thiger, ordförande för Snowled. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.

Foto: Jan Johansson/VK

Västerbotten2019-01-14 09:55
Anders Thiger, ordförande för Snowled. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.
Anders Thiger, ordförande för Snowled. Bilden tagen vid ett tidigare tillfälle.

I dag är det tillåtet att köra utanför skoterleder förutsatt att det inte skadar skog och mark och inte sker inom förbudsområden. Uppdraget att se över terrängkörningslagen, som är 40 år gammal, tolkas också av skoterbranschen, som att det kan leda till tuffare regleringar. Utredningen ska lämnas över till regeringen i november 2019.

– Friåkning lockar mest ungdomar och det är inne med den här typen av körning. Risken är att en neddragning av friåkning kan slå mot hela det breda intresset för skoteråkning, säger Anders Thiger, ordförande i Snowled, skoterföreningarnas paraplyorganisation i Lycksele kommun.

Thiger menar att det är en liten klick av förare med bristande omdöme som kan orsaka en hårdare reglering när terrängkörningslagen ses över. Han säger att skoterbranschen också nischat in sig på kraftiga lössnömaskiner och ett tuffare beteende i skog och mark.

– Det vore synd att förstöra den fria körningen. Det är en guldklimp som vi vill förvalta och med lite sunt förnuft från skoteråkarna klarar vi av det, säger Anders Thiger

Skötsel av skoterleder är också ett bekymmer för många skoterklubbar och byaföreningar som har ansvar för spåren. Mycket av spårdragning bygger på ideella krafter och försäljningen av ledkort. I Lycksele har man också haft ett kommunalt bidrag på 100 000 som sänktes i fjol till 50 000 kronor.

– De har dragit ned på stödet och det hoppas vi få tillbaka i år. Det är en ganska stor apparat att dra leder och vi har även för få som löser det frivilliga ledkortet, säger Anders Thiger.

De som drar spår ute i byarna har en hög medelålder och frågan är om det finns folk för att sköta alla leder i framtiden. I år finns det cirka 100 mil skoterleder i kommunen och det är sju mil mindre än 2017/2018. Anders Thiger tror att det kan bli svårt att upprätthålla standarden runt de byar som håller på att avfolkas i samband med ett lägre kommunalt bidrag.

– Jag vet inte inte hur länge vi orkar hålla igång leddragningen. I år går det bra, men vi vet inte alls hur det blir nästa år, säger Anders Thiger.

Jan Johansson/ Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om