Den senaste influensarapporten från Folkhälsomyndigheten visar på en uppgång av influensan. Västerbotten hade, näst Västernorrland, flest bekräftade fall per 100 000 invånare.
Men årets influensasäsong har varit mild i jämförelse, och är det fortfarande enligt rapporten. I Västerbotten kom en tidig topp redan i november, berättar Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.
– Och efter det uteblev den topp vi brukar få kring jul. Men nu kan vi alltså börja se en ökad aktivitet igen, säger hon.
Vaccination avtar
Till och med vecka nio har Västerbotten haft 238 bekräftade fall under säsongen som helhet. Det är typ A, H3N2, som dominerat hittills.
– Av erfarenhet vet vi att äldre blir mer sjuka av den varianten, och i och med att de flesta vaccinerade sig rätt tidigt kan effekten ha börjat avta, säger Gunilla Persson.
Årets vaccin tycks dock fungera väl, något som inte alltid är fallet. Att förutse vilka virustyper som kommer att dominera kan bli något av en gissning. Men de senaste två åren har vaccinationen innehållit fyra influensatyper, vilket tycks fungera väl.
Många febriga barn
Att säsongsinfluensan ökar märks också hos 1177 Vårdguiden, som rapporterat att en ovanligt hög andel ringer med frågor om febriga barn.
Att sportlovet precis tagit slut kan boosta influensan.
– När barnen är tillbaka i skolan igen kan det ske en ökning, säger Gunilla Persson.
Som alltid är det riskgrupperna som är mest utsatta.
– Därför vill ju undvika att utsätta dem som tillhör riskgrupperna för smitta. Man ska hålla sig hemma om man är sjuk, inte gå till jobbet, särskilt inte om man har hand om äldre eller sjuka.
Att tvätta händerna är viktigt, fortsätter hon.
– Skippa inte tvålen, det är ett väldigt effektivt sätt att döda både virus och bakterier.