Syftet är att inspirera ungas drömmar, mål och framtida yrkesval i ett livesänt inspirationsevent; Framtidskoll.
- I Västerbotten deltar 31 procent av eleverna i årskurs 9 och då är 11 av 15 kommuner representerade. Jag vågar nog påstå att det är det största digitala eventet för grundskolan i Norrland och det här är bara början. Planen är att det här ska vara ett årligt inslag till alla elever i årskurs 9 inför deras framtidsval, säger Frida Wimelius, regionchef i Ung Företagsamhet Västerbotten i ett pressmeddelande.
Ett av passen handlar om privatekonomi.
- Genom att lära unga att förstå och ta ansvar för sin egen ekonomi kan vi hjälpa dem att påverka sin framtid och nå sina drömmar. Ekonomi behöver inte vara krångligt, det kan till exempel handla om de val man gör varje rast, kväll och helg. Genom att ge exempel på hur eleverna kan påverka sin ekonomi rustar vi dem för framtiden, berättar Therese Viklund, projektledare för samhällsengagemang på Swedbank.
Petra Umaerus, grundskoleansvarig på Ung Företagsamhet i Västerbotten, konstaterar att det finns stora vinningar för samhället men framförallt för eleverna att börja reflektera över sin framtid och sina drömmar i tidig ålder.
– En viktig effekt är att skolengagemanget ökar då eleverna sätter upp mål och får möjlighet att utveckla sig själv och sina egna förmågor, säger hon.