Samarbetsprojektet #fulltäckning såg dagens ljus vid Luleå tekniska universitet i somras och involverar nu ett flertal organisationer och företag, bland annat telefonijätten Ericsson, Lunds universitet och Region Norr- och Västerbotten. Målet är att mobilt internet ska bli tillgängligt över hela landet och i dagarna träffas representanter för projektet i Vännäs.
Mycket handlar om nya tekniska lösningar, dels kring existerande infrastruktur och dels genom att skapa nya åtkomstpunkter.
– Från universitetets sida vill vi förstås vara med och bidra till samhällsutvecklingen. Att bryta digitalt utanförskap blir en allt viktigare fråga. säger Karl Andersson biträdande professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.
Då allt mer av samhällets service digitaliseras blir möjligheten att vara uppkopplad inte bara viktig, utan snarare oumbärlig, menar man inom #fulltäckning. Och medan marknadskrafterna fokuserar på bättre lösningar i städerna börjar projektledaren Karl Andersson och hans kollegor i andra änden, glesbygden.
– Vill man kunna skicka medicin med drönare eller att turisterna ska kunna vistas säkert i naturen är möjligheten till utbredd uppkoppling jätteviktig, menar han.
Ett antal pilotprojekt har nu startats, bland annat hos lantbruksföretagarna Mattias och Lotta Folkesson i byn Selsberg norr om Vännäs och vid Siksjönäs gård utanför Sorsele.
– Hos Folkesson har de varit helt utan täckning tidigare så det ska bli intressant att se hur det fungerar med att förstärka signalen för dem, säger Eva-Marie Marklund som är bredbandskoordinator vid Region Västerbotten.
Vidare planeras ett pilotprojekt vid hotellet i Kittelfjäll och eventuellt längs vandrings- och fiskeleder i bland annat Sorsele kommun. Projektets piloter får tillgång till förbättrat trådlöst internet och telefoni.
– Den verkliga utmaningen för det här projektet är att få till avtal med operatörer, att det skapas affärsmodeller som passar behovet i glesbygden, resonerar Eva-Marie Marklund.
Karl Andersson är inne på att en viss insats av den offentliga sektorn kommer att krävas.
– En viktig del för att lyckas fullt ut med projektet är att vi får med oss beslutsfattarna, säger han.
Just uppmärksamhet för #fulltäckning är det tänkt att debattören och rättviseförespråkaren Linnéa Claeson ska skapa. Den före detta handbollsspelaren är nog mest känd för Instagramkontot @assholesonline, där hon, ofta med en stor portion humor, medvetandegör trakasserier och näthat.
– Att alla människor erbjuds samma villkor och behandlas lika är jätteviktigt för mig. Digital infrastruktur och tillgång till mobilt internet på glesbygden är en rättvisefråga. Människor bor ju inte bara i Malmö, Göteborg eller Stockholm. Syftet med det här projektet är just att inkludera alla, säger Linnéa Claeson.
Hon är på plats i Vännäs för att lära sig mer om projektet och sedan bidra genom att arbeta fram olika strategier att kommunicera om projektet och varför det behövs.
– Det känns väldigt viktigt att verka för att färre människor hamnar i utanförskap, säger Linnéa Claeson.
Niclas Holmlund/ Västerbottens-Kuriren