Kvinna i bedrägeri med reseersättning

Kvinnan lät myndigheten hon jobbade för i Västerbotten betala resor som inte gjorts.
Nu har hon dömts för sju fall av bedrägeri vid Umeå tingsrätt.

Kvinnan hävdade att hon hade rest mycket i tjänsten.

Kvinnan hävdade att hon hade rest mycket i tjänsten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Västerbotten2025-05-25 20:56
  • En kvinna i Västerbotten har dömts för bedrägeri efter att ha låtit sin arbetsgivare, en statlig myndighet, betala för resor hon inte gjort.
  • Kvinnan begärde ersättning för tjänsteresor till flera orter i Västerbotten, vilket ledde till att hon felaktigt fick ut 750 000 kronor i reseersättning.
  • Trots att hon dömdes för bedrägeri vid sju tillfällen, frikändes hon för grovt bedrägeri vid 62 tillfällen. Hon fick en villkorlig dom och dagsböter på 20 800 kronor.

Kvinnan jobbade på en statlig myndighet i Västerbotten och i flera olika kommuner i länet. Misstankar om att något inte stod rätt till väcktes när myndighetens redovisningssystem slog larm om att en enhets reseersättningsbudget övertrasserats. En ensam anställd stod för resandet. 

Detta ledde till en internutredning, som visade att det i de flesta fall saknades stöd för resor som kvinnan begärt ersättning för. Ett halvår senare lämnade myndigheten in en anmälan om åtal till åklagarkammaren i Umeå.

Åklagaren yrkade på att kvinnan skulle dömas för grovt bedrägeri för att hon felaktigt fått ut 750 000 kronor i reseersättning. Detta genom att hon lämnade oriktiga uppgifter om att hon genomfört tjänsteresor till flera orter i Västerbotten. Enligt åklagaren var brotten grova eftersom det handlade om betydande värde och att det var systematiskt.

Kvinnan förnekade brott, men medgav att vissa reseräkningar hade felaktiga uppgifter. Däremot hade hon inte uppsåt att begå brott. Hon berättade också att det var kaos på arbetsplatsen och oklart var hon skulle jobba. Dessutom reste hon intensivt under en period. Därtill var det problem med att fylla i reseräkningarna i ett visst program, och räkningarna gjordes långt efter. Hon uppger också att hon var stressad och hade problem att få ordning på saker.

Tingsrätten i Umeå konstaterar att kvinnan vissa reseperioder fått närmast orimlig resetidsersättning på 20 till 60 timmar i veckan. Enligt internutredningen ska hon vid 69 tillfällen ha redovisat resor som helt eller delvis inte gjorts. Men rätten tycker inte internutredningen är tillräckligt bra för att helt läggas till grund för deras bedömning. 

Kvinnan döms därför för bedrägeri vid endast sju tillfällen, där rätten anses att det finns tillräckliga bevis, men hon frikänns för grovt bedrägeri vid 62 tillfällen. Ett fängelsestraff skulle innebära några månaders fängelse, men kvinnan är tidigare ostraffad och det finns inte skäl att tro att hon ska begå nya brott, enligt domen. Påföljden blev därför villkorlig dom och dagsböter på 20 800 kronor.                                                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!