SMHI:s risk för skogsbrand ligger kvar för Västerbottens län, kustland. Det totala eldningsförbudet upphävs på tisdag morgon, däremot är det fortfarande förbjudet att elda i skog och mark. (Se fakta).
– När man ser hur illa det varit söderut och torrt det är även här, då vi är nog många som gått med en klump i magen av oro för våra skogar, säger Johannes Björk, skogsägare.
”Bedrövligt”
Norran har de senaste dagarna fått in flera samtal från skogsägare och bybor som oroar sig för brandrisken i skog och mark. Bland annat från byn Holmträsk som ligger mellan Bastuträsk och Norsjö.
– Det är extremt torrt här nu, några enstaka regndroppar förändrar ingenting. Därför känns det bedrövligt när man hittar spår av eld som någon gjort upp trots rådande förbud, säger Johannes Björk.
Eldningsförbudet: Informerar om förbudet – ändå har det eldats”Eldat i gräset”
Det var i lördags som Henry Warg, stugägare i området, hittade eldningsplatsen. Den hade troligtvis gjorts upp under fredagen.
– Sandhedarna här är extremt torra, och vid åsarna intill vägen står lättantändlig ungskog, ändå har man eldat i gräset intill vägen. Det är riktigt farligt, säger han.
På platsen, som Norran också besökte, låg ihoprullade tändpapper med asiatisk text, rester av takspån som man eldat med samt cigarettfimpar.
– Polisen kan inget göra, säger de, om inte personerna är kvar på platsen. Vi misstänker att det är bärplockare, men det går ju inte säga vilka de är, säger Johannes Björk.
Om du trotsar eldningsförbudet – det kan bli straffetHan vill vara tydlig med att han inte har något emot att bären plockas.
– Alla som vill och kan plocka är mer än välkomna att göra det, det är bara bra. Men kunskapen om risken med att göra upp eld och röka i skogen behöver bli bättre, säger han.
– Det rör alla som vistas i skogen, inte bara utländska bärplockare, det är bedrövligt att det eldas trots förbudet, säger han.
Alla som vill och kan plocka är mer än välkomna att göra det, det är bara bra. Men kunskapen om risken med att göra upp eld och röka i skogen behöver bli bättre.
Han har tidigare arbetat inom räddningstjänsten och vet vilket arbete det innebär att släcka en skogs- eller gräsbrand.
– Det är också ett stort ansvar för de enskilda skogsägare, som ansvarar för eftersläckning och övervakning. Vi är många som lägger mycket möda på våra skogar, händer det värsta kan allt förintas på ett ögonblick.