På onsdagen röstade riksdagen igenom regeringens förslag till ny kostnadsutjämning mellan landets kommuner.
Inlandskommuner positiva till nytt utjämningsförslagGranskning: För låg utjämning mellan kommunerI det nya systemet tas större hänsyn till glesbygdens problem och förutsättningar.
– Förändringarna ska bidra till en stärkt och mer jämlik välfärd i och med att kommuner och landsting får mer likvärdiga förutsättningar, säger civilminister Lena Micko (S), i ett pressmeddelande.
Omfördelning
Det innebär också de flesta av länets kommuner är vinnare. Det gäller bland annat Malå, som beräknas få ett tillskott på sju miljoner kronor när systemet är fullt genomfört.
Bra att pengar omfördelas, tycker Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V), som dock efterlyser större grepp och mer pengar in i systemet:
– Man har valt att lägga välfärdens genomförande på den kommunala nivån, vilket jag i princip tycker är rätt. Men då måste också sektorn få resurser att fullgöra uppdraget på ett någorlunda rättvist sätt.
Han har även funderingar kring den offentliga och den privata konsumtionen. Vi vill hela tiden öka vår privata konsumtion samtidigt som vi vill ha en minst lika bra offentlig service.
Städerna
– Den ekvationen får jag inte att gå ihop. Om den offentliga konsumtionen ska öka kanske vi måste minska den privata, säger Lennart Gustavsson.
Om vi ser till helheten är det här väldigt bra för Västerbotten. 13 av 15 kommuner får mer pengar, liksom Region Västerbotten.
Bland förlorarna i den nya kostnadsutjämningen märks Umeå, Luleå och Skellefteå. För Skellefteås del handlar det om drygt 35 miljoner kronor.
Ändå är kommunalrådet Lorents Burman (S) positiv till förändringen. Det har även yttrat sig i att kommunstyrelsen i Skellefteå ställde sig bakom förslaget när det var ute på remiss.
Vid årsskiftet
– Det är klart att vi blir en större betalare i systemet. Det blir en väldigt tuff utmaning, det är vi väl medvetna om.
– Men om vi ser till helheten är det här väldigt bra för Västerbotten. 13 av 15 kommuner får mer pengar, liksom Region Västerbotten. Det är väldigt välbehövliga pengar, säger Lorents Burman.
Kostnadsutjämningen är en del av det statliga utjämningssystemet och ska jämna ut kostnadsskillnader som kommuner och regioner själva inte kan påverka. Det kan till exempel handla om åldersstruktur, socioekonomiska förhållanden och geografi.
Förändringarna träder i kraft den 1 januari 2020, men övergångsregler gör att de får fullt genomslag först om några år.