Fjolårets rekord krossat – fler fall av harpest i år

Harpesten ökar rejält jämfört med tidigare år. Trots att förra året var ett harpestår i Västerbotten har antalet fall i år redan ökat. Samtidigt så är det varmt och nya myggor kläcks vilket gör att spridningen kan bli ännu värre.

Harpesten ökar rejält jämfört med tidigare år.

Harpesten ökar rejält jämfört med tidigare år.

Foto: Paul Kleiven

Västerbotten2023-09-14 09:50

Årets harpest kommer att bli värre än på många år, skriver VK.

Om man tittar tillbaka de senaste tio åren så dominerade harpesten i Västerbotten i fjol med 111 fall. Det är bara år 2015 som det har rapporterats om fler fall, 178 stycken. Men redan nu har smittskyddet räknat in fler fall än förra året.

– Från den 1 augusti till i dag, tisdag, så har vi haft 105 fall, säger biträdande smittskyddsläkare Gunilla Persson till VK.

Men fram till den sista juli så hade det rapporterats in sju fall så fjolårets nivå har redan passerats. Det är också betydligt fler fall än i grannlänen.

– Norrbotten har inte alls lika många fall som vi har haft, säger Persson.

Harpest är en infektionssjukdom som främst drabbar små däggdjur. Smittan överförs lätt till människan via bland annat insekts- eller fästingbett vilket leder till allvarlig sjukdom inom några få dagar.

Ett bekymmer just nu är värmen som gör att fler myggor kläcks vilket riskerar att smitta fler personer. Det är också så att den här tiden på året, då många vistas ute i skog och mark, är den period då flest smittas av harpest.

– Det är en väldigt liten andel som behöver sjukhusvård. Det är i så fall äldre personer som får hög feber som kan ha svårt att klara sig hemma, säger Gunilla Persson.

Hon berättar också att det finns flera former av harpest. Den sjukdom som man får av myggbett ger ett litet sår men den kan ge hög feber och en svullen körtel i ljumsken. Andra kan drabbas utan att man hittar något fokus utan att det ger bara feber, trötthet, illamående och huvudvärk.

– Det finns de som får lunginflammation också. Man ser det på lungröntgen och man ser att det är körtlar, säger Gunilla Persson.

Om man söker sjukvård finns det dock effektiv behandling.

Smittskyddet räknar nu med att harpesten kommer att fortsätta att spridas nu under september och en bit in i oktober.

– Sedan börjar det väl att avta i takt med att myggorna försvinner och att folk inte i samma utsträckning är ute i skog och mark, säger hon.

För att minska risken att smittas rekommenderas att den som vistas ute i skog och mark har på sig långbyxor och långärmad tröja eller jacka samt använder myggmedel.

Den som tar hand om döda gnagare och hanterar gräs- eller rishögar, där bakterien kan andas in genom dammet, bör använda skyddsklädsel såsom handskar och andningsskydd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!