De senaste veckornas torka har lett till oro för bränder i länet. Något både bäruppköpare och länsstyrelsen märkt av genom att allmänheten hör av sig. Länsstyrelsen har även kontaktat företrädare för bärbranschen angående rutiner och information. Norran har även talat med oroliga markägare som på eget initiativ stängt av privata skogsvägar på sin mark, i hopp om att stoppa bärplockare från att vistas där.
Räddningstjänsten: ”Affischer kan beställas från kommunens kundtjänst”Vissa bäruppköpare, exempelvis Polarica Skogsbärsinköp och Norrskensbär, hotar med att skicka hem plockare som röker eller eldar. Ett tredje företag tillåter rökning:
– De är ju väldigt för att röka, men vi uppmanar rökarna att stoppa fimparna i vattenflaskor, säger Kjell Vänman, Bothnia Bär.
Skriver under avtal
Den rundringning som Norran gör bland större bäruppköparna i Västerbotten visar att samtliga anser sig ta den rådande torkan på allvar, och informerar kontinuerligt.
– Våra plockare får först information om allemansrätt och gällande skyldigheter redan i hemlandet Thailand. Väl på plats upprepas detta. De skriver även under ett avtal där de försäkrar att de fått och förstått informationen, säger Matti Sarala, inköpsansvarig vid Polarica Skogsbärsinköp.
Bröt mot förbudet
Men på frågan om de uppstått några incidenter detta år, svarar ändå två av företagen ”ja” och ett tredje att det är osäkert.
– I början, innan de förstått allvaret, blev vi kontaktade av en markägare som upptäckt att plockare eldat, säger Matti Sarala.
Kjell Vänman, Bothnia Bär:
– Första dagen hade vi en incident där en plockare gjort upp eld, men vi tog det med den berörda direkt.
De var ju redan informerade – oroar det dig?
– Hur ska vi kunna kontrollera 200 plockare, det kan ingen. Det är klart att någon kan glömma och behöva påminnas, säger Kjell Vänman.
Örjan Berglund, Norrskensbär AB, säger att det är svårt att svara på frågan.
– Det är folk som hör av sig. Ska vi kunna veta att det är våra plockare måste man ta regnummer, säger han.
Våra plockare får först information om allemansrätt och gällande skyldigheter redan i hemlandet Thailand. Väl på plats upprepas detta. De skriver även under ett avtal där de försäkrar att de fått och förstått informationen.
Ingen av bärföretagen tycker att allmänheten ska känna oro.
– Våra plockare utgör den minsta risken i skogen eftersom de informeras. Då ser jag icke-organiserade plockare eller utländska turister som ett större problem, vem kontaktar dem? undrar Matti Sarala.
Om någon skulle bryta mot eldningsförbudet – vad händer då?
– Då anmäler jag det till myndigheterna som ett lagbrott, säger Matti Sarala.
Kjell Vänman:
– Vi kan skicka hem en plockare. Det har skett tidigare säsonger, säger han.