– Vi tar det här på allvar och följer utvecklingen men behöver mer kunskap om hur smittsamt viruset är och vad det leder till. Vad vi hittills sett verkar smittsamheten inte vara jättestor, säger Region Västerbottens smittskyddsläkare Stephan Stenmark.
Det nya coronaviruset 2019-nCoV har kopplats till en djurmarknad i den kinesiska staden Wuhan. Antal bekräftade och misstänkta fall ökar ständigt, inte minst för att allt fler personer söker vård och undersöks för viruset. När detta skrivs har närmare 5 000 personer smittats varav drygt 100 har dött. De flesta som hittills har rapporterats döda har haft andra allvarliga underliggande sjukdomar.
De flesta smittade finns i Kina och UD avråder från icke-nödvändiga resor till Hubeiprovinsen där viruset först upptäcktes. Helt säkert kommer betydligt fler att smittas och det nya coronaviruset kommer att spridas över världen eftersom vi reser mycket.
De som av olika anledningar måste resa till områden där smittan finns, ska undvika stora folksamlingar och hålla sig borta från de som är sjuka.
– Det är också viktigt att vara noga med handhygienen och följa UD:s reserekommendationer och rekommendationer från myndigheter i det land dit man ska resa, säger smittskyddsläkaren.
– Hotbilden mot Sverige och Västerbotten är inte stor och skulle någon här bli smittad så har vården god beredskap att ta hand om de smittade och förhindra smittspridning.
Med dagens snabba medierapportering sprids information och spekulationer parallellt från många olika kanaler. Stephan Stenmark har förståelse för det stora intresset och tycker absolut att det är befogat att hålla sig informerad eftersom det här är ett nytt virus. Samtidigt måste smittan ställas i relation till andra smittor runt om i världen.
– Jag vill inte säga att det inte är någon fara men vi måste sätta saker i perspektiv. Det är fortfarande fler som dör i säsongsinfluensa där vi har ett mycket stort antal sjukdomsfall. Mässling är i dag också en betydligt större farsot globalt, säger han.
Ännu har ingen smitta upptäckts i Sverige. Prover har tagits utan positivt resultat och ännu har inga prover skickats från Västerbotten.
Skulle smittan nå hit finns en god beredskap inom vården att både ta hand om eventuellt insjuknade och att undvika ytterligare smittspridning.
– Det finns en hög medvetenhet inom vården att vara observant och en god förmåga att snabbt agera, säger Stephan Stenmark.
Symtomen hos den som smittats är luftvägsinfektion, som ger hosta och feber vilket kan utvecklas till svår lunginflammation.
Den som misstänker att den blivit smittad ska börja med att ringa sjukvårdsrådgivningen 1177. därifrån slussas personen vidare till rätt instans.
– Vi vill inte ha någon misstänkt smittad i väntrum på hälsocentralen eller akutmottagningen. Allt som kan smitta vill vi veta om i förväg och vi vet hur smittan ska isoleras.
Karin Bernspång/ Västerbottens-Kuriren