Anslag för naturvård halveras

Naturvårdsarbetet i Västerbotten drabbas hårt i nya budgeten. Anslagen halveras, vilket kan ge konsekvenser för både natur, friluftsliv och markägare. Den kan även leda till personalnedskärningar. ”Man har nog inte förstått effekten av det här”, säger naturvårdsdirektör Björn Jonsson till
.

Foto: Västerbottens-Kuriren

Västerbotten2019-02-27 21:33
undefined

Budgeten för 2019, som klubbades igenom av riksdagen i december, innebär att anslagen för att skydda och åtgärda värdefull natur halveras jämfört med föregående år. Den minskade tilldelningen kommer att ge konsekvenser på länets naturvårdsarbete.

– Vi tycker att det är jättetrist. Man har nog inte riktigt förstått effekten av de här stora neddragningarna, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Västerbotten.

Anslagen för skötsel av naturreservat och anläggningar, samt medel för rovdjursarbete och inventeringar, minskar från omkring 50 miljoner kronor till cirka 25 miljoner, vilket kan slå hårt mot lokala företagare.

– Effekten av det här blir att vi inte kan rusta och fixa anläggningar och vi kommer inte att kunna ge bidrag till kommunen för de insatser som de gör i naturvården. I praktiken innebär det att lokala entreprenörer förlorar jobb. Det handlar om miljontals kronor i inland och Västerbottensfjällen som försvinner, säger Björn Jonsson till VK .

Många markägare kommer också att beröras av neddragningarna. I fjol hade Länsstyrelsen en ram på 60 miljoner kronor att fördela till markägare, i år ligger samma belopp på mellan 10-20 miljoner kronor.

– De innebär att pengarna vi betalar ut till markägare när vi skyddar naturreservat blir försenade. För mark som vi redan har inlöst kommer det att ta mycket längre tid för markägare att få pengar för.

Satsningen på Naturnära jobb, som gav långtidsarbetslösa samt nyanlända möjlighet att jobba inom gröna sektorn, kommer att försvinna. Dessutom kan de minskade anslagen leda till personalnedskärningar vid Länsstyrelsen.

– Det kommer att beröra vår personal också. Om det inte blir en återställning ganska snabbt kommer vi att hamna i uppsägningar senare i vår eller under försommaren.

Nu står förhoppningen till att regeringen, som håller på att forma sin inriktning, ska ändra tilldelningen.

– Miljöministern har gått ut och gett sådana vinkar, så vi har stora förhoppningar på det och det är alldeles nödvändigt, annars kommer vi att få långtidseffekter på naturvårdssidan av det här, säger Björn Jonsson.

Helena Forsgren/ Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!