I april 2017, efter en avslutad arbetsdag, stoppades kvinnan av polisen i en kontroll och då konstaterades det att hon var påverkad av alkohol. Alkoholkoncentrationen i hennes utandningsluft uppgick till cirka 0,9 promille.
För sin arbetsgivare berättade kvinnan att hon på morgonen druckit alkohol och sedan kört till jobbet. Hon drack sedan alkohol även under lunchen.
Under sin arbetsdag vaccinerade hon bland annat en elev utan att följa rutiner när hon var ensam med eleven i rummet.
Arbetsgivaren anmälde
När hon fick frågan om vaccineringen kunde hon inte komma ihåg att hon hade utfört den. Men efter en koll visade det sig att kvinnan i alla fall gett eleven rätt vaccin och att eleven mådde bra och inte fick några biverkningar.
Kvinnan sjukskrevs och stängdes sedan av från arbetet i väntan på en utredning. Sedan fick hon en skriftlig varning och godtog ett erbjudande om behandling.
I maj 2017 anmälde hennes arbetsgivare händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som i sin tur skickade det vidare till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) och yrkade på att kvinnan skulle få en treårig prövotid.
Påverkat förtroendet
Nu har nämnden kommit med sitt beslut: kvinnan får en treårig prövotid. ”Genom den medicinska utredningen är det klarlagt att (kvinnan) har ett mångårigt alkoholberoende med ett aktuellt allvarligt återfall då hon varit alkoholpåverkad under tjänstetid och gjort sig skyldig till rattfylleri”, skriver nämnden.
”Ansvarsnämnden finner att det kan befaras att (kvinnan) på grund av sjukdom eller liknande omständighet inte kommer att kunna utöva sitt yrke tillfredsställande. Hon har också gjort sig skyldig till ett brott som är ägnat att påverka förtroendet för henne.”
Följer hon inte den prövotidsplan som ska fastställas för de tre åren så riskerar hon att förlora sin sjuksköterskelegitimation.