Första kliniska studien i Västerbotten på covid-19

Region Västerbotten och Umeå universitet startar sin första kliniska studie på covid-19, CoVUm. Syftet är att att lära sig mer om sjukdomsförloppet, varför sjukdomen slår så hårt mot vissa samt att kartlägga immunitet.

Nu startar den första kliniska studien i Västerbotten på covid-19.

Nu startar den första kliniska studien i Västerbotten på covid-19.

Foto: Anders Wiklund/TT

Vård2020-04-28 16:54

Forskare inom infektion, virologi, lungmedicin, pediatrik och molekylärbiologi kommer att samarbeta i studien. 

Idag är kunskapen kring covid-19 mycket liten och det saknas kunskap kring hur individer och deras immunförsvar påverkas av viruset vilket gör att det är mycket svårt att välja behandling. I studien vill forskarna se varför vissa får milda symtom medan andra blir allvarligt sjuka. 

– Målet är att bygga upp en bred biobank och följa upp hur covid-19 påverkar patienterna på lång sikt bland annat rörande lungfunktion, neurologiska besvär och immunitet – både till vilken del och hur lång tid man kan räknas som immun, säger Johan Normark, specialistläkare i infektionssjukdomar vid Norrlands universitetssjukhus och huvudprövare för studien.

För att minska påverkan på vården så kommer innebär studien bara innebära en utökad provtagning för de inneliggande patienterna och inte en utökad provtagningsfrekvens. Uppföljningen kommer till stor del ske separat på Kliniskt forskningscentrum inom Region Västerbotten.

– Det är oerhört viktigt att vi bedriver den här typen av forskning för att förstå sjukdomsmekanismerna kring covid-19 och därmed kunna utveckla effektiva behandlingar, säger Clas Ahlm, FoU-direktör inom Region Västerbotten och professor och överläkare vid Institutionen för klinisk mikrobiologi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!