Unikt program för ensamma barn

Notera att denna artikel är från förra året.
Pär Ådhén.
Pär Ådhén. Foto: Lars Eriksson
Barn i flyktingläger är utsatta och riskerar sina liv på flykt. Det vill socialkontoret i Skellefteå ändra på.

Individ och familjeomsorgen önskar satsa på ett Sverigeunikt program för ensamkommande kvotflyktingbarn.

– Det har tidigare funnits Sverigeprogram för vuxna, där man åker till flyktinglägren och träffar ett antal flyktingar som sedan får åka till Sverige under ordnade former, säger Pär Ådhén, chef för individ och familjeomsorgen.

Nu vill man göra vägen säkrare även för barnen.

– De ska slippa ta sig hit på ett livsfarligt sätt, säger han.

De har nu fått klartecken från socialnämnden att skicka in en ansökan om få att genomföra programmet till migrationsverket och regeringskansliet. Tanken är att detta ska vara ett pilotprojekt som sedan kan spridas.

– Det ska bli väldigt spännande, säger Pär Åhdén.

I ansökan trycker de på att situationen i många flyktingläger är ansträngd och ensamma barn är speciellt utsatta, enligt frivilligorganisationer.

Vill ha fler

Tanken är att ett par medarbetare från Skellefteå kommun åker till flyktingläger och där kontaktar barn i åldrarna 13–18 år. Sedan planeras resa och mottagande. Barnen kommer i omgångar till Skellefteå. Det skulle kunna handla om tio till tjugo barn per år.

I ansökan trycker man även på det faktum att Skellefteå behöver fler invånare och en föryngring. Dessutom står framtiden för enheten för ensamkommande barn på spel.

Stänger boenden

Det kommer allt färre ensamkommande barn. Om verksamheten avslutas skulle cirka hundra arbetstillfällen försvinna. Och förändringen kommer att märkas snart.

I dag finns åtta HVB-boenden för ensamkommande flyktingbarn och två stödboenden för de lite äldre. Nu planerar man att stänga alla HVB-boenden utom två under året.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo