Gunilla Persson och Sofie Jacobsson.
Gunilla Persson och Sofie Jacobsson. Foto: Hanna Eriksson/VK

Så är coronaläget i Västerbotten – se regionens presskonferens här

Region Västerbotten höll på tisdagseftermiddagen en presskonferens med anledning av coronapandemin där Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, och Sofie Jacobsson, chefläkare på Norrlands universitetssjukshus, medverkade.

Gunilla Persson, som är tillförordnad smittskyddsläkare, inledde tisdagens presskonferens med att betona vikten av att följa riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Region Västerbotten – detta efter att hon berättat det nu nu finns 32 bekräftade fall i länet.

– Besök inte dina äldre släktingar eller vänner, det känns förstås svårt och man vill hålla kontakten, men det viktigaste i dessa tider är att skydda de äldre. Håll kontakt via telefon och andra vägar istället. Arbeta hemifrån om du kan, kan du inte det så försök hålla avstånd till arbetskamrater i fikarum eller liknande och sprid ut er om det går.

– När det gäller aktiviteter på fritiden, försök undvika sociala aktiviteter som innebär trängsel. Ju längre man är i samma rum desto större risk är det att du sprider smittan. Se också över dina resor, minska dina resor både i landet men också i regionen. Ska du verkligen resa till dina släktingar eller din stuga i påsk, säger Persson.

OBS! Region Västerbotten hade problem med ljudet, de inledande minuterna av sändningen är därför utan ljud.

Ställer in operationer

Hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa berättar att ledningsgruppen har dagliga möten för att jobba med situationen – bland annat har operationer börjats att ställas in.

– Vi har börjat litegrann, i väldigt liten utsträckning, att ställa in operationer. Inte akuta operationer eller canceroperationer, men vi förbereder oss för att kunna stänga ner ytterligare. Detta då vi behöver klara av de covid-19-patienter som behöver vår vård, säger Winsa och fortsätter.

– Vi förbereder oss inför det som komma skall, läget kommer att bli värre och vi kommer att få många fler patienter. Därför är vi tacksamma över att vi får tid till den här planeringen.

Andra åtgärder som de vidtagit är bland annat besöksförbud på sjukhus och dessutom har Region Västerbotten ställt in VHU (Västerbottens hälsoundersökning), undersökningar där de som fyller 40 år, 50 år och 60 år bjuds för en hälsoundersökning.

– Vi har ställt in VHU, en väldigt bra och förebyggande verksamhet, och kommer inte att skicka ut inbjudningar till detta. Utan vi har pausat detta till den 31 augusti för att frigöra resurser.

Slopar patientavgifter

Region Västerbotten har också slopat patientavgifter för inställda eller avbokade besök.

– Är du minsta förkyld eller sjuk ska du inte komma på ditt återbesök. Ta kontakt och avboka besöket i såna fall. Du får då tillbaka den patientavgift du behövt betala och detta gör vi för att minska smittorisken.

Sofie Jacobsson, chefläkare på Norrlands universitetssjukhus, meddelade att förbrukningen av vissa materiel är oerhört stor.

– Det har kommit igång en produktion av dessa produkter, men vi är inte i balans. Vi är vana vid att kunna få till oss det vi behöver. Nu är vi i en situation där vi behöver tänka efter lite extra.

– Situationen är inte kritisk, vi har inte något absolut brist, men vi måste hushålla med det vi har.

  1. LIVE-TV: Pressträff om ytterligare budgetåtgärder

  2. Unghästen bjuder in till digital impro: ”Vill ta teatern till publiken”

  3. Flygavgångarna blir färre efter påsk

  4. Jag är inte epidemiolog, men …

  5. Kostnaderna ökade igen för hyrpersonal i vården

  6. Skippa att åka till fjällstugan i påsk

  7. Företagshjälpen i Skellefteå: ”Behövs stödåtgärder här och nu”

  8. Bra tillgång på skyddsutrustning än så länge

  9. Begränsat uttag av läkemedel

  10. Inlandsbutiker satsar på utkörning

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Så är coronaläget i Västerbotten – se regionens presskonferens här