Det finns många styrkor med att det nu är nio landsting som går samman och köper samma journalsystem menar Digitaliserings och teknikdirektör Sara Lewerentz.
Det finns många styrkor med att det nu är nio landsting som går samman och köper samma journalsystem menar Digitaliserings och teknikdirektör Sara Lewerentz. Foto: VLL

Klart: Nytt journalsystem ska införas i landstinget

Tillsammans med åtta andra landsting har Västerbottens läns landsting nu gjort klar en upphandling om ett nytt, efterlängtat journalsystem. Det totala värdet för kontraktet är 2,7 miljarder kronor, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Det har funnits många problem med det nuvarande journalsystemet som landstinget i Västerbotten använder. Dels är det omodernt men det har också problem att kommunicera med andra system. Alla landsting i de fyra nordligaste länen använder inte heller samma system.

Efter en lång process har nu landstinget tillsammans med flera andra landsting antagit ett anbud från Cambio Healthcare Systems AB. Av det totala kontraktsvärdet är Västerbottens del 298 miljoner kronor – utslaget på tio år.

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson är nöjd.

– Vi har nått en milstolpe i vårt gemensamma arbete, det är många medarbetare från olika professioner inom vården och inom andra verksamheter som bidragit till att vi står här i dag.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson är en milstolpe.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson är en milstolpe. Foto: VLL

Den nya, gemensamma, upphandlingen menar biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson är en milstolpe.

Det nya journalsystemet ska skapa bättre möjligheter för både kommunikation och e-hälsa med bland annat bättre möjligheter för patienter att ta del av information.

– Vi har jobbat med upphandlingen i flera år och det är bra att vi nu är nio landsting som upphandlar samma journalsystem, säger digitaliserings och teknikdirektören Sara Lewerentz.

De landsting och regioner som ingår i upphandlingen är förutom Västerbotten även Västernorrland, Blekinge, Örebro och Sörmland. Norrbotten, Halland och Gävleborg har också möjlighet att ansluta till avtalet.

– Det här innebär att vi kommer att ha en sammanhållen journal som kan kommunicera med andra vårdverksamheter, säger Lewerentz.

I framtiden ska exempelvis journalerna gå att kopplas i hop med kommunernas journalsystem inom exempelvis äldreomsorgen. Det här innebär också att alla fyra län i den nordligaste regionen kommer att ha ett journalsystem som kan kommunicera med varandra även om Jämtland har ett äldre system men från samma leverantör.

Det finns många styrkor med att det nu är nio landsting som går samman och köper samma journalsystem menar Digitaliserings och teknikdirektör Sara Lewerentz.

Det finns många styrkor med att det nu är nio landsting som går samman och köper samma journalsystem menar Digitaliserings och teknikdirektör Sara Lewerentz.

Förutom nya och bättre tekniska lösningar hoppas Claesson och Lewerentz att investeringen ska innebära en bättre patientsäkerhet och effektivare vårdprocesser.

– Digitala lösningar och innovationer är en viktig del för att klara morgondagens utmaningar för sjukvården. Genom att nu gå vidare med Cambio får vi en ny teknisk plattform som kommer att underlätta för Västerbottens invånare, säger Sara Lewerentz.

Planen är att det nya journalsystemet ska vara infört från och med år 2021. Det finns dock ett orosmoln för tidsplanen enligt Lewerentz.

– Orosmolnet är om det blir några överprövningar av upphandlingen.

Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut