Liselotte Olsson (V), Peter Olofsson (S) och Emma Lindkvist (MP) bildar majoriteten i den nya regionkommunen. Foto: Pressbild.
Liselotte Olsson (V), Peter Olofsson (S) och Emma Lindkvist (MP) bildar majoriteten i den nya regionkommunen. Foto: Pressbild.

De ska leda den nya regionen

Nu är det klart vilka som ska leda regionen de fyra kommande åren. Efter valet har förhandlingar pågått och de tre partier som tidigare har haft makten i landstinget tar den också i den nya regionen.

Under de fyra senaste år en har Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hållit haft majoriteten i landstinget och delat på landstingsrådsposterna. Så blir det även de kommande fyra åren.

Både S och MP gick tillbaka i valet medan V gick framåt. Valresultatet visade dock på att de har kvar en tydlig majoritet.

Peter Olofsson (S) blir regionråd och regionstyrelsens ordförande, LiseLotte Olsson (V) blir regionråd med ansvar för jämställdhet och jämlikhet, Emma Lindqvist (MP) blir regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet, Anna-Lena Danielsson (S) blir regionråd för hälso- och sjukvård och Erik Bergkvist (S) regionråd för regional utveckling.

Socialdemokraterna tillsätter alltså ordförandeposterna i de tre största nämnderna Regionstyrelsen, Hälso- och sjukvårdsnämnden och Nämnden för regional utveckling.

– Vi har haft en framgångsrik period bakom oss och ser framemot ett fortsatt samarbete, säger Peter Olofsson (S) i ett pressmeddelande.

Ekonomin är något av den kommande mandatperiodens stora utmaning. Det kommer enligt partierna att krävas ett stabilt och väl fungerande samarbete.

– Vi kommer att jobba framåt för en jämlik och jämställd vård, säger LiseLotte Olsson (V).

I framtiden ska majoriteten också verka för att bli en ännu attraktivare arbetsgivare och för en hållbar regional utveckling i länet.

– Vi behöver hela Västerbotten, och vi måste fortsätta förändringsarbetet där vi jobbar för nya lösningar och fokuserar på bra arbetsklimat, säger Emma Lindqvist (MP).

Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Skriv ut