För att fylla lagren inför de långa jul- och nyårshelgerna behöver 21 000 givare i Sverige lämna blod.
För att fylla lagren inför de långa jul- och nyårshelgerna behöver 21 000 givare i Sverige lämna blod. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Blodlagren oroväckande låga – 1300 blodgivare behövs i Västerbotten

Alla jultraditioner är inte av godo. Redan nu är blodlagren runt om i landet oroväckande låga och blodgivare – gamla som nya – uppmanas att lämna blod inför långhelgerna.

I Västerbotten behövs 1 300 blodgivare innan jul. Just nu klassas nivån som ”okej” för alla blodgrupper i länet, men det kan ändras snabbt och för blodgruppen A- är enheterna färre än önskat.

Blod kan bara lagras i sex veckor och traditionellt sett så är det färre blodgivare som ger blod under semesterperioderna, även om behovet av blod kan vara lika stort som vanligt.

I snitt behöver Sveriges sjukvård en påse blod i minuten, dygnet runt, och det används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, operationer och svåra förlossningar.

– Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna, och blodlagren är tommare än önskvärt. Vi hoppas att många nya och befintliga blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm i ett pressmeddelande och får medhåll av Karolina Blom Wiberg, talesperson för GeBlod.

– Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död.

Här kan du se det aktuella blodlagret för Västerbotten.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut