”Viktigt stödja unga med svettningsbesvär”

Sjukligt kraftig svettning är vanligare än man tidigare trott. Behandling finns, bland annat på NUS. ”Det är viktigt att stödja ungdomar när de berättar om sina svettningsbesvär”, säger överläkare Alexander Shayesteh Afshar till Västerbottens-Kuriren.

En av tjugo lider av sjukligt kraftig svettning.

En av tjugo lider av sjukligt kraftig svettning.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Umeå2018-04-11 12:55
En av tjugo lider av sjukligt kraftig svettning.
En av tjugo lider av sjukligt kraftig svettning.

Alexander Shayesteh Afshar har i sin doktorsavhandling gjort en enkätundersökning bland 5 000 svenskar. Svaren visar att 5,5 procent – alltså en på tjugo – lider av kraftiga lokala svettningar. Tidigare har man antagit att det handlat om 1-2 procent.

En förklaring kan vara att det finns ett socialt stigma kring besvären. Det gör att många drar sig för att söka hjälp.

Alexander Shayesteh Afshar betonar för Västerbottens-Kuriren att det är viktigt att ungdomar får tidig hjälp.

- Besvären debuterar ofta när man är ung. Då bör man få stöd från skolan och vuxet håll, till exempel med hjälp till sjukvården. Det minskar lidandet.

De kraftiga lokala svettningarna kallas hyperhidros. Det är en sjukdom och alltså inget som går över med åren. Hyperhidros innebär att svettningarna skenar på ett sätt som inte har något att göra med kroppens naturliga temperaturreglering.

I sin avhandling har han också gjort djupintervjuer med 15 män med stora svettningsbesvär. De berättar att svettningen styr en stor del av deras liv och att problemet till och med kan vara avgörande för deras yrkeskarriär.

- Det är stigmatiserande, mest i sociala situationer. De kan känna att de upplevs som udda typer, som nervösa individer.

Behandling finns att få, bland annat på Norrlands universitetssjukhus. Den sker i form av injektioner av botox.

Behandlingen är dyr Alexander Shayesteh Afshar har genom enkätundersökningen studerat var botoxbehandlingen gör störst nytta.

- Det är främst i armhålor och händer man vinner mest. Det är där som patienterna upplever sina besvär som svårast.

Behandlingen har effekt i cirka nio månader, sedan måste den göras om. Biverkningarna är relativt få.

Alexander Shayesteh Afshar är doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Han är också överläkare på hud- och STD-kliniken på Norrlands universitetssjukhus.

Anders Wynne/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om