Lägenheten på 180 kvadratmeter, fördelat på två plan, är sannolikt den dyraste lägenheten i Umeås historia, vilket Folkbladet var först med att skriva om.
Priset är inte offentligt, men sägs landa på drygt 10 miljoner kronor.
– Vi diskuterar inga summor, säger Jonas Olsson, vd för Balticgruppen när VK når honom i bilen på väg mot Hemavan.
– Men det ligger där i närheten, säger han.
Takterrass med älvsutsikt
VK besökte bygget i juni och fick en inblick i paradlägenheten som från uteterrassen har Rådhustorget till höger och Umeälven synlig över takåsarna.
– Vi ligger enligt plan, säger Jonas Olsson. Vi skulle ha 70 procent av bostadsrätterna sålda innan byggstart, och det hade vi. Sen kom marknaden in i en svacka i våras, och det var jättetufft att sälja, men vi fortsätter.
Har ni sett någon ljusning nu under inledningen av hösten?
– Det har börjat snackas nu igen och vi har många förfrågningar. Att börja sälja ett år innan inflyttning är alltid svårt. Det är ett stort beslut för en privatperson.
Den här största lägenheten var inte med i ordinarie prislista?
– Nej, vi sa att den här kommer vi få såld. Hade den varit med i prislistan hade det blivit mycket visningar samtidigt som vi visste att vi ändå skulle få den såld, säger Jonas Olsson.
”Räknar med att sälja allt”
I och med att den största lägenheten är såld har 35 av 49 lägenheter hittat ägare.
– Vi räknar med att sälja allt. Skulle det bli någon över hyr vi ut den, säger Jonas Olsson.
Inte heller Mäklarcitys Hans Lundgren, som sköter försäljningen på Utopias tak, vill kommentera priset. Däremot säger han att köparen är involverad i hur lägenheten utformas.
– Det är en speciell lägenhet, så vi har varit öppna med hur köparen vill ha det, vilket har skett i samråd med arkitekten. Vad vill de ha där, hur ska det se ut, och så vidare.
14 lägenheter återstår att sälja. Fixar ni det till inflyttningen i februari–mars 2019?
– Intresset har ökat nu när byggnaden har börjat komma upp. Det har varit lugnt på nyproduktionsmarknaden i hela Sverige, framför allt under vår en, men i och med att huset har börjat komma upp har ett antal kunder hört av sig.
Bra fart sedan maj
– Men så förstod vi att det skulle vara. När folk får se på ett ungefär hur det kommer bli, då ökar intresset.
Ser ni från mäklarhåll något trendbrott från vårens svacka bland bostadsrätter?
– Omsättningen gick ner i januari, februari och mars, då såldes färre bostadsrätter. Men från maj och framåt är det bra fart, rent generellt, det görs mycket affärer, säger Hans Lundgren.
Mattias Wennberg// Västerbottens-Kuriren