Termometern visar -21°C i luften och locket till den vattenfyllda tunnan har nästan frusit fast. Men det spelar ingen roll. För Umeåbon och den före detta landslagsspelaren i beachvolleyboll har morgondoppet i soptunnan ute på gården blivit rutin.
– Vattnet brukar hålla mellan noll- till en grad. Så det är inte bara att hoppa ned utan jag har lite procedurer innan för att förbereda mig. För det är ingen picknick med så kallt vatten, berättar Björn Berg.
I omkring en och en halv månad har han börjat dagen med ett två minuter långt dopp i tunnan. Ett beslut som kom till efter att han ville hitta ett nytt sätt att utvecklas, både kroppsligt och mentalt.
– Jag har hållit på med idrott i hela mitt liv. Så det rent fysiska, olika metoder för träning, har alltid intresserat mig och det finns många aspekter av vad man kan hitta på för att utvecklas. Det var så jag kom på idén att just börja dagen med ett kallt bad. Jag ville se vad det kan ge, berättar Björn Berg.
Fysiska vinster
Att det blev just en soptunna som valet föll på är ingen slump. Han velade länge mellan att köpa ett badkar eller en soptunna på Returmarknad i Umeå, men kom sedan fram till att den gröna medelstora tunnan skulle ge en bättre omslutning av vattnet.
– Jag är nästan för stor för ett badkar, i varje fall för de som fanns där. Jag tror också att isbildningen hade blivit mycket svårare i ett badkar, berättar Björn.
Enligt flera forskare finns det stora fysiska vinster med att bada isbad. Det stressar kroppen - vilket i det här fallet är bra, eftersom kroppen då utlöser olika reaktioner som kan gagna hälsan. Exempelvis sägs det att isbad kan lindra inflammation, stärka immunförsvaret och höja serotoninnivån vilket är kopplat till gott humör.
– Det rent fysiologiska, det kan man ju diskutera fram och tillbaka. Att det lymfatiska systemet slås på och så vidare, men skulle jag predika om det skulle säkert någon läkare säga att “det är inte bevisat”. Jag upplever att jag får mer energi.
– Jag tar med mig det här genom hela dagen och jag tror i synnerhet att man behöver det här den här tiden på året. På sommaren får du sol, en annan energi, men här ger du kroppen en smocka att själv börja producera saker och ting.
Mentala i fokus
Men den största anledningen till isbadet är för Björn Berg inte det fysiska utan det mentala.
– Hur vi lever i dag så upplever jag att det är viktigare och viktigare att kunna separera tankar. Med yoga, meditation, andningsövningar och nu med isbad. Det är ett väldigt bra sätt att göra det på, en metod att kunna tackla vardagliga problem, att tackla svårigheter. En mental träning.
– För när du kryper ned i nollgradigt vatten, om du kämpar emot blir det väldigt, väldig jobbigt. Du måste låta kylan vara där och acceptera den. Det är att träna tålamodet. Det blir inte så mycket annat som blir tufft efter det, känner jag. Kylan är rättvis och det är en läromästare.
– Man blir som en Buddha när man kryper ned i tunnan.
Och under hashtaggen #tomtebobuddha har han också lagt upp flera bilder på sina morgondopp med en inbjudan till fler att bada.
– Det är klart man är välkommen hit. Det är ju lite humor runt omkring det men det är också på riktigt för min del. Att bli medveten om sig själv i tunnans nollgradiga vatten.
När Björn Berg började med morgondoppen i december satt han nedsänkt i tunnan i en minut, i dag sitter han i två minuter. Vilket han känner är en bra tid för att inte bli allt för nedkyld och att hinna komma i ett meditativt tillstånd.
– När du sitter där så tänker du inte på vad du ska ha för möten under dagen eller vad du ska göra på semester. Du har inga andra tankar än där och nu. Det blir som en “reset” av hela dig som person, du kommer djupare in i dig själv.
Flipflopp frös fast
Men badet är egentligen bara avslutningen på Björn Bergs meditativa morgon. Han börjar vid 06.15 att mjuka upp kroppen med olika övningar, sedan kör han ett tio minuters pass med dedikerad andning där han syresätter kroppen. Ett sätt att mentalt förbereda sig.
– Skulle jag bara hoppa i direkt så skulle det vara för kallt. Andningen är också väldigt separerade av övriga tankar och värld.
Därefter väntar tunnan som den 1,96 meter långa Björn Berg kommer in i genom att kliva på en liten pall.
– I går när jag skulle kliva ur tunnan var det så kallt, så direkt när jag satte flip-floppen mot pallen så frös den fast, skrattar Björn.
– Men effekten ska också vara att du inte värmer upp dig efteråt. Utan du ska liksom tina upp. Det är kroppens sätt att göra något av det här. Så jag brukar gå in i duschen och ta det kallaste och då också ta huvudet lite grann.
Isolerat kanterna
Att bada isbad under vinterhalvåret är lätt, det svåraste är att förhindra isbildning vilket Björn Berg gör så gott han kan åt genom att ha isolerat kanterna av tunnan, ha en frigolitskiva på vattenytan och en kupévärmare som slår på om vartannat. Men hur han ska göra till sommaren är en annan fråga.
– Jag har faktiskt funderat på det men det blir att jobba med isklampar. Det blir svårt att få nollgradigt men låt oss säga att du kan få under tio grader.
– Det här får mig att känna mig levande.
Ulrica Palmer// Västerbottens-Kuriren