Av 225 platser på polishögskolan vid Umeå universitet har enbart 88 personer blivit antagna. 50 av dessa är platser via en distansutbildning. De tomma stolarna finns på den så kallade campusutbildningen, vilket SVT Västerbotten var först med att rapportera om.
– Det är en stor utmaning för oss som ansvarar för utbildningen att planera verksamheten när volymen studenter varierar så kraftigt mellan terminerna. I september började närmare 150 studenter sin utbildning i Umeå. Inför våren är bara 88 personer antagna. Varför det varierar så kraftigt är svårt att svara på. Vad jag förstår var det rekordmånga som sökte till utbildningen, men vi kan bara konstatera att inte tillräckligt många klarade prövningen inför utbildningen, säger Daniel Skog, föreståndare för polisutbildningen.
En grundorsak till att det finns många lediga platser enligt Skog är att platsutbudet (det totala antalet studieplatser i landet, reds.anm) har ökat kraftigt de senaste åren. Två nya lärosäten har tillkommit, och samtliga lärosäten har fått ökade beställningar av Polismyndigheten. Att många stolar stor tomma beror därför inte främst på att antalet polisstudenter har minskat utan på att antalet tillgängliga platser har ökat.
Av distansutbildningens 50 platser har samtliga blivit fyllda.
Varför går distansutbildningen så bra?
– Distansutbildningen är en mer flexibel studieform som skapar möjligheter för studenter som av olika skäl inte kan eller vill lämna sin hemort. Distansstudenterna är lite äldre, med en medelålder på cirka 30 år, och många har hus, familj och arbete på hemorten. Då är en distansutbildningen det enda alternativet.
Hur kommer det sig att polisutbildningen i Umeå har fler vakanser än övriga utbildningar?
– Polisutbildningen i Umeå håller hög kvalitet och har ett gott rykte. Men till skillnad från övriga lärosäten som erbjuder polisutbildning befinner vi oss långt ifrån landets befolkningskoncentrationer. Det tror vi är det främsta skälet till att vi procentuellt sett har flest vakanta studieplatser, säger Daniel Skog till VK.
Efter nyår kommer man kunna söka när som helst under året jämfört med tidigare då det funnits två kortare ansökningsperioder.
– Polismyndigheten och Rekryteringsmyndigheten har arbetet hårt med en ny antagningsprocess som ska vara mer flexibel och framförallt vara snabbare. Utifrån det vi har fått se av denna nya process så ser det lovande ut. Hur många fler som därmed kan antas till utbildningen är förstås svårt att säga.
Vad måste göras för att Umeå ska bli en attraktivare utbildningsort för polisstudenter?
– Umeå är redan en attraktiv utbildningsort, men självklart kan vi göra ännu mer för att marknadsföra Umeå och vår polisutbildning, säger Daniel Skog.
Det finns cirka 1 000 utbildningsplatser fördelat på de fem utbildningsorterna Umeå, Stockholm, Borås, Växjö och Malmö. Inför vårens utbildningsstart kommer det att finnas lediga studieplatser vid samtliga lärosäten förutom vid högskolan i Borås. Flest lediga platser på polisutbildningen finns i Växjö enligt Daniel Skog.
Lina Wahlnemo/Västerbottens-Kuriren