Mellan den 16.e april och 30:e september gäller förbudet mot dubbdäck. Friktionsdäck utan dubbar är fortfarande okej att köra med. Västerbottens-Kuriren har pratat med Johan Löfstedt, polisinspektör på trafikpolisen i Umeå om vad som egentligen gäller från den 16:e april.
Om en bilförare stoppas i stan med dubbdäck, men hävdar att hen är på väg till en plats där det råder vinterväglag. Vad händer då?
– Då får man fortsätta färden. Är man på väg till en plats med befarat vinterväglag gör vi en väldigt generös tolkning. Framförallt är det detta inget problem under första månaden. Har man en anledning till varför man har dubbdäck kommer vi inte att rapportera det, säger Johan Löfstedt.
Finns det några andra undantag där det är okej att fortfarande köra med dubbdäck?
– Näe, det är det undantaget som finns. Det är först när vi inte har något vinterväglag kvar som vi börjar ställa kritiska frågor. Det går inte att säga något datum från när det blir aktuellt, men det brukar bli någon gång sent in i våren eller försommaren.
Om en bilförare inte kan ge någon rimlig förklaring till varför dubbdäck används blir böterna 500 kronor.
– Jag skulle även vilja lägga till att om du kör bil med dubbdäck, så måste du även ha dubbdäck på ditt släp. Det gäller även utanför kravtiden, säger Johan Löfstedt och lägger till.
– Vid den här tiden på året blir det alltid diskussioner och en massa rykten på nätet. Under den första tiden håller vi inte på och sätter dit folk så länge det är inom rim och reson.
Polisens definition av vinterväglag är följande:
"Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen", skriver polisen på sin hemsida.