För en vecka sedan höll haverikommissionen en presskonferens med anledning av flygolyckan den 14 juli på Storsandskär i Umeå. En av uppgifterna som presenterades var att det olycksdrabbade flygplanet SE-MES var för tungt och dessutom lite baktungt vid olyckstillfället. Dokument som VK tagit del av förändrar den bilden.
Haverikommissionen har under sin utredning utgått från en felaktig viktuppgift angående flygplanet SE-MES. Flygplanet var godkänt för en högre maxvikt, än den som utredningen baserat sina beräkningar på. VK har fått detta bekräftat via ett mejl från haverikommissionen samt via genomgång av flygplanets tekniska dokumentation.
– Vi vet inte riktigt än hur det har påverkat olyckan, men det är en observation som vi har gjort. Även fast man har den här förhöjda vikten så har planet varit för tungt när det har startat, det är en maxstartmassa det handlar om. Däremot så påverkas ju masscentrumläget utanför max tillåtet område planets stabilitet. Hur mycket, det vet vi inte, säger Ola Olsson, utredningsledare vid haverikommissionen.
Motstridiga uppgifter om vikt
Planet SE-MES flygmassa vid olyckstillfället uppgick till 1904 kilo enligt haverikommissionens beräkning, men flygplanet var modifierat och hade 1905 kilo som högsta tillåtna massa: planet var alltså inte överbelastat när det störtade. Däremot hade planet en övervikt vid start, då planets startvikt uppgick till 1945 kilo enligt haverikommissionens beräkning, cirka 40 kilo över maxvikten. Efter att bränsle hade förbrukats från flygplanet när SE-MES var i luften, låg massan på 1904 kilo vid olyckstillfället.
Anledningen till att uppgifterna om flygplanets vikt var motstridiga har många faktorer. När ett flygplan ska registreras ska flera papper skickas in till Transportstyrelsen. Enligt Peder Nyman, ordförande i Skydive Umeå AB, skickade det finansbolag som först stod som ägare för SE-MES, in två handlingar med två olika vikter angivna. Den ena angav planets maximala originalvikt på 1814 kilo, som alltså haverikommissionen statusrapport utgått ifrån. Det andra dokument angav en tyngre maximal vikt på 1905 kilo, med planets modifiering inräknad. Flygplanets maximala flygmassa kommer att ändras i haverikommissionens slutrapport.
– Haverikommissionen har utgått från en uppgift som de har fått och på så vis är det förståeligt att de har redovisat det på ett sånt sätt. Jag ser dock allvarligt på situationen för att rätt ska vara rätt, men det primära i situationen är att planet inte var för tungt och att det hade ingen som helst inverkan på olyckshändelsen, säger Peder Nyman, ordförande i Skydive Umeå AB som ägde det olycksdrabbade planet, till VK.
”Förmodligen inte synkat”
I haverikommissionens statusrapport står vikten 1814 kilo som maxvikt för flygplanet, men angivet med en fotnot om att enligt flygplanstillverkaren så har planet genomgått en modifiering och kan därför bära en tyngre last. Enligt fotnoten hade ingen dokumentation gällande modifieringen skickas in gällande SE-MES. Efter att haverikommissionen ytterligare granskat flygplanets tekniska dokumentation, står det klart att modifieringen fanns dokumenterad.
– Det finns en hel rad av mänskliga faktorer som spelar in till varför det har blivit som det har blivit. Transportstyrelsen är en stor myndighet och det är två olika enheter som tar emot de här två ansökningspapperna med olika processer som följer därtill. På Transportstyrelsen har man förmodligen inte synkat ihop informationen med varandra, säger Peder Nyman.
Transportstyrelsen utreder
Peder Nyman visste inte att två olika vikter fanns registrerade på planet. Han vet heller inte vad modifikationen består av, den var gjord innan klubben köpte in planet.
– Vår infallsvinkel är att vi har utgått ifrån att vi har fått rätt uppgifter från flygplanstillverkarna om vilka uppgifter som gäller. Vi måste också vara självkritiska, vi har inte nagelfarit alla handlingar heller fullt ut, då har vi som nyttjare av flygplanet kunnat inse att här finns det två olika uppgifter som inte harmoniserar med varandra. En olycklig omständighet, då det inte var vi i Umeå som upprättade alla handlingar utan var bara behjälpliga när vi köpte in planet 2013.
Under måndagen gick Transportstyrelsen ut med en åtgärd till följd av haverikommissionens statusrapport. De begärde av Svenska fallskärmsförbundet att kontrollerar sina procedurer och säkerställer att fallskärmsklubbarna har kunskap om betydelsen att hålla sig inom gällande vikt- och balansvärden under utövandet av fallskärmshoppning. Enligt Jerry Köhlström, flygteknisk inspektör vid myndigheten, utreder de just nu själva huruvida planet varit för tungt eller inte.
– Information om att tillverkaren uppgivit att SE-MES skulle varit godkänd för en högre maximal startvikt än vad som finns registrerat hos Transportstyrelsen, är uppgifter som vi nu undersöker. Även uppgifter om ett tyngdpunktsläge som kan varit utanför tillåtet område, tar vi på största allvar. Just nu samlar vi in information om dessa uppgifter från SHK, säger Köhlström.
Julija Sidner/Västerbottens-Kuriren