Kvinnan i 30-årsåldern dömdes den 20 februari för två fall av falsk tillvitelse.
"Falsk tillvitelse är att lämna osanna uppgifter om en annan person till polis, åklagare eller någon annan myndighet", skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.
Vid flera tillfällen hade kvinnan hört av sig till polisen och anmält att hon blivit våldtagen under 2016 och 2017. Vid ett tillfälle satt två män anhållna i tre dagar, misstänkta för våldtäkt.
Tingsrätten dömde kvinnan till skyddstillsyn med en särskild föreskrift om att hon skulle genomgå ett särskilt program med fokus på aggressivitet och kontroll.
Drog tillbaka anmälan
Tre dagar innan domen meddelades ringde kvinnan till polisen i Umeå och anmälde att hon blivit våldtagen på nytt. Den man hon anmälde för våldtäkt den här gången var samme man som hon anmält tidigare, men då drog kvinnan tillbaka sin anmälan frivilligt samma dag.
Även denna gång framkom det under förhör med kvinnan att någon våldtäkt aldrig ägt rum.
– När jag ringde in till polisen den natten var jag påverkad av medicin. Jag var halvvaken då jag pratade med polisen. Jag var inte vid mina sinnens fulla bruk då jag ringde. Det är det jag har att säga om det, berättade kvinnan.
Tänker begära läkarutlåtande
Mannen som anmäldes för våldtäkt kontaktades av polisen samma dag och han berättade att han inte ville medverka i utredningen. Mannen och kvinnan är bekanta och han berättade att det inte alls kändes bra att kvinnan anmält honom för våldtäkt, men att han vill hjälpa kvinnan då hon inte mår bra.
Nu åtalas kvinnan alltså för falsk tillvitelse ytterligare en gång.
– Jag kommer att begära att man inhämtar ett läkarutlåtande för att se om man kan misstänka en allvarlig psykisk störning. Lider hon inte av en allvarlig psykisk störning så talar mycket, speciellt eftersom hon återfallit i det här så nära inpå, för att fängelse bör väljas som påföljd. Att falskeligen anklaga någon för ett brott som våldtäkt är allvarligt, säger kammaråklagare Jonas Fjellström.
Nils Jonsson/ Västerbottens-Kuriren