På femte våningen i Samhällsvetarhuset på Umeå universitet sitter docenten i statsvetenskap David Feltenius, 43 år. Som forskare på universitetet studerar han frågor som rör politiken och dess styrmekanismer. Han menar att kommunalvalet är viktigt eftersom de lokala politikerna har stora möjligheter att göra skillnad. Med andra ord har det betydelse vem som är kapten och styr den stora kommunala skutan.
– I dag har vi en situation med väldigt starkt kommunalt självstyre, säger David Feltenius.
Självstyret innebär att lokalpolitikerna har stora möjligheter att påverka hur lokalsamhället formas. Vilket också har gjort att Sveriges kommuner i dag inte är likformade utan att de skiljer sig åt.
– Det framgår tydligt om vi tittar på ett område som äldreomsorgen.
I ett flertal Stockholmskommuner har man anammat privatiseringar inom äldreomsorgen, medan man i många nordligare kommuner är betydligt mer restriktiv med att öppna upp för konkurrens. Här kommer partiernas ideologiska skiljelinjerna fram, menar David Feltenius. Valfrihet inom skolområdet är däremot något som kommunerna inte själva beslutar om utan där är staten tillståndsgivare.
Vi kan inte bara förvänta oss, utan även kräva, att våra folkvalda politiker har visioner.
Statsvetaren David Feltenius anser att de lokala partiföreträdarna givetvis ska hantera frågor i närtid, men även kunna peka ut vart vi är på väg.
– Vi kan inte bara förvänta oss, utan även kräva, att våra folkvalda politiker har visioner.
För att medborgarna ska kunna välja sina företrädare behöver de kunskap om vad politikerna har gjort under den gångna mandatperioden, men de behöver även vetskap om vad de folkvalda vill göra i framtiden – på både kort och lång sikt.
– Om framtidsvisionerna inte kommer fram på ett tydligt sätt blir det svårt för mig som väljare att ge någon mitt mandat.
I morgon startar Norran en serie reportage som ska belysa de lokala partiers framtidsvision för Skellefteå. Finns det några skillnader mellan partierna och i så fall vilka? Har de lokala politikerna en ideologisk kompass? Vi ger partiföreträdarna i dagens kommunfullmäktige ett fiktiv framtidsscenario där var och ett av partierna får egen majoritet i tre mandatperioder. En politisk framtidsresa till år 2030. Den enkla frågeställningen är: Vart är vi på väg?
– Det är viktigt att politikerna har en ideologisk kompass, annars kan de gå vilse, säger statsvetaren David Feltenius som kommer att vara med under resans gång och kommentera politikernas framtidsvisioner.