Johan är född och uppvuxen i Kåge. Han utbildade sig sedan till biolog och matematiker. För tolv år sedan började han på Sveaskog i Umeå där han i dag är teknikspecialist.
Teknikutveckling
Johan såg potential att använda teknikutvecklingen i skogen.
– Utvecklingen drivs av konsumenterna. När vi nu har mobil teknik i plattor och telefoner finns det nya möjligheter.
Han började bland annat titta på möjligheten att ta fram 3d-miljöer med bilder från drönare.
– Problemet var då att det tog en enorm tid. Det här var fyra- fem år sedan.
Ny lösning
I september 2017 öppnades dörren till en ny lösning. Johan insåg att AR, augumented reality, förstärkt verklighet, i en app skulle kunna underlätta för skogsägare.
Det är samma teknik som till exempel mobilspelet Pokemon Go och Ikeas virtuella möbleringsapp Ikea Place använder sig av.
– Nu kan jag göra en 3d-miljö i realtid. Vi testade och gjorde olika versioner och fick den att fungera som den ska, säger Johan som var först i världen att nyttja AR i skogen.
I eget bolag
Satsningen på appar ligger i ett separat bolag, Arboreal, som är ett team med en handfull personer. Den första appen, som bara kunde mäta höjd, och just därför hette Arboreal Trädhöjd, har funnits ut sedan slutet av 2018.
Den beräknar trädets höjd utifrån avstånd till trädet och vinkel till toppen.
I skogsbranschen har Johan och Arboreal fått en hel del uppmärksamhet, bland annat för att det instrument som behövs är ett som många nästan alltid bär, mobilen (se även faktarutan).
Godkännande
Nu, under oktober, tas nästa steg. Johan väntar på att godkännande från Appstore för nästa app, Arboreal Skog.
Den är en fortsatt utveckling på Arboreal Trädhöjd och med den går det att få besked om antalet träd per hektar, trädslag, diameterfördelning, medeldiameter, medelhöjd i de provytor som väljs, grundyta och volym.
– Noggrannheten är väldigt bra. Det går att mäta i alla slags skogar.
15 000 nedladdningar
Att intresset finns för produkten är tveklöst.
– 15 000 har laddat ned vår höjdmätare. Det är mycket för att vara en skogsapp. Folk från hela världen har hört av sig, berättar Johan, som konstaterar att de andra skogsföretagen också följer arbetet med intresse.
– Vi syns på den svenska marknaden. internationellt är det svårare, men där söker vi oss till branschtidningar och liknande.
Han hade hoppats att kunna få ut den nya appen i våras.
– Det skulle givetvis ha varit bäst, men det ar den tid det tar och nu går Skogssverige in i lite vinterdvala.
Sparar tid
Med nya nya appen kan skogsägare spara mycket tid. Dessutom digitaliseras siffrorna i samband med mätningen. Johan tror också att sensorerna snabbt kommer att bli känsligare.
– Det här är en teknik som är under utveckling parallellt med övriga system.
Konkurrensen finns, ett svenskt företag och ett finskt är också aktuella med liknande produkter.
– Vi använder olika tekniker i grunden, med olika fördelar och nackdelar. Prissättningen är jättesvår, det är stora skillnader vilket värde som olika användare får genom att använda Arboreal Skog.