Statens haverikommission presenterade vid en presskonferens på onsdagen en första statusrapport ifrån de pågående utredningarna efter flygolyckan söndagen den 14 juli.
– Vi är bara i början på vår utredning. Mycket arbete återstår, påpekar Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission med ansvar för utredningen.
!!#v##NV_43096f3b-734a-48a3-a4dc-e892c940a020##v#!!Vädret förändras
Hans presentation tog sin utgångspunkt i förhållandena runt flygningen söndagen den 14 juli. Den som slutade med att de åtta fallskärmshopparna och piloten i planet omkom då planet, strax efter klockan två på eftermiddagen, störtade på Storsandskär i Umeå.
Peter Swaffer beskriver att det som händer de sista minuterna före olyckan är att vädret förändras. Det blir molnigare. Umeå fallskärmsklubb hade tidigare på dagen genomfört två hopp i ett klarare väder. Piloten vänder sig till flygledarna och begär att få stiga högre.
– Planet stiger upp till 4 200 meters höjd. Piloten vill ta sig över molnen, konstaterar Peter Swaffer.
”Plötslig vändning”
Det är i samband med stigningen som farten plötsligt avtar.
– Vid en given punkt gör planet en plötslig vändning, konstaterar Peter Swaffer.
Samtidigt sjunker planet, eller snarare dyker.
– En mer än 45-gradig dykning. Därefter går färden rakt vertikalt ner med en betydligt lägre fart, säger Peter Swaffer.
Onormalt överbelastat
Den tekniska undersökningen av flygplansdelarna har slagit fast att flygplanet gick sönder på grund av att det blev onormalt överbelastat. Hastigheten sjönk när flygplanet under färd trasades sönder. Ljudupptagningar från närområdet har visat att flygplanets motor är igång större delen av förloppet.
En viktig detalj från planets delar är att märken på dörren visade att dörren vid nedslaget var helt öppen och låst i det öppna läget. En genomgång av lastens vikt visar att massan ombord var något för tung. Planet var vid start också något baktungt lastat.
– Vikten är något över den tillåtna massan. Att det var något tyngre är inte huvudorsaken till det som hänt men det bidrar inte till att ta sig ur ett ogynnsamt flygläge, säger Peter Swaffer.
”Arbetar med spår”
Den fakta han presenterade under onsdagen ger ännu inte en helt klar bild av orsaken till olyckan men enligt Peter Swaffer kommer Statens haverikommission att kunna presentera en förklaring till olyckan.
– Vi arbetar med spår och teorier som måste verifieras men vi har en ganska klar bild av det som hänt. När vi binder ihop de punkter vi har ser vi ett ganska tydligt händelseförlopp.
Några av de minnesenheter passagerarna bar på sig har gett värdefull fakta om höjd och lufttryck. Väderobservationerna är också betydelsefulla. Enligt Peter Swaffer går det inte att utesluta att väderomslaget bidrog till olyckan.
– Moln tornade upp sig. Det finns risker med att flyga i moln. Det kan vara en försvårande omständighet. Piloten var inte tränad för att flyga i sådan meteorologiska förhållanden. Där det inte finns visuella referenser, säger Peter Swaffer.
Öppen dörr
Det kan finnas flera förklaringar till flygplanets öppna dörr. Det kan handla om att planet var förberett för hopp men det kan också handla om att passagerarna försökt ta sig ut ur planet när det störtade. Flygplanets öppna dörr kan ha påverkat olycksscenariot.
– Vi kan inte utesluta det men finner det inte sannolikt, säger Peter Swaffer.
Utredningsteamet träffade tidigare under onsdagen de omkomnas anhöriga. Peter Swaffer har en fortsatt dialog med dem.
– Jag har öppnat dörren för dem. De är alltid välkomna att höra av sig. Vi kommer att ha ett nytt sammanträde med dem senare i höst, säger Peter Swaffer.
”Inga större nyheter”
Johan Hellström, chefsinstruktör vid Umeå fallskärmsklubb, var på plats vid Statens haverikommissions presskonferens. Han månar om att hejda spekulationerna omkring olyckan.
– Det är för tidigt att dra slutsatser. Jag tycker att man bör hedra dem som var ombord med att inte spekulera. Det kommer att ta sin tid att reda ut det här. Det jag fick höra i dag är för mig inga större nyheter, säger Johan Hellström.
Han tillägger att omständigheterna runt olyckan tyder på att de som var ombord på planet omkom omedelbart. Det blev inte ett utdraget lidande vilket han upplever som en tröst i sorgearbetet.
– De som fanns ombord på planet somnade in väldigt fort, säger Johan Hellström.
Kerstin Eriksson// Västerbottens-Kuriren
Manne Berggren Wiklund// Västerbottens-Kuriren