Drygt ett år har gått sedan mannen försökte att köpa sex av en kvinna i Umeå, vilket uppdagades när polisen gjorde en större insats mot prostitution. Nyligen dömdes han för brottet, men slapp påföljd eftersom han riskerar jobbet.
"Det är ingen tvekan om att den huvudsakliga anledningen till alla dessa sms är att de båda ska träffas och ha sex mot betalning", skrev tingsrätten i domen angående bevisningen mot polismannen.
Under förundersökningen har polismannen fått jobba kvar i sin arbetsledande funktion och tingsrättens fällande dom har inte förändrat den saken.
Han jobbar fortfarande kvar till dess att domen vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas, vilket kan ske i slutet av denna vecka. Om någon av parterna däremot väljer att överklaga till hovrätten kan det handla om månader innan fallet prövas på nytt.
”Fruktansvärt dåligt”
I en dom framgår det inom vilken tid den kan överklagas, exempelvis tre veckor. Om ingen av parterna har överklagat inom den tiden vinner domen laga kraft och kan därefter inte överklagas.
Beslutet om att han får jobba kvar på sin tjänst har upprört flera poliser som VK har varit i kontakt med.
– Vissa blir omplacerade för att de har sagt något olämpligt, men han får alltså fortsätta efter att ha försökt att köpa sex. Det är så fruktansvärt dåligt att man tar hänsyn till honom i stället för den övriga personalgruppen, säger en av poliserna.
Anna Jonsson, tillförordnad polisområdeschef i Västerbottens län, säger att hon har förståelse för hur situationen kan uppfattas bland kollegor.
– Samtidigt är det ett komplicerat ärende och redan från början gjordes arbetsrättsliga bedömningar som landade i det här. Nu avvaktar vi en lagakraftvunnen dom innan något mer händer i ärendet, säger hon.
”Inget givet facit”
Eva Holmberg vid gruppen för skiljande- och disciplinärenden, som handlägger sådana här ärenden, förklarar hur det går till.
– Det finns många aspekter att ta ställning till. Det kan handla om arbetsuppgifter, misstankar, allmänhetens förtroende, vilka man kommer i kontakt med och den straffrättsliga processen. Det finns inget givet facit om vad som är den bästa lösningen, men det viktiga är att man tar ställning till de här frågorna och gör en bedömning utifrån det, säger hon.
Polismyndighetens personalansvarsnämnd har redan klargjort att polismannen skiljs från sin anställning vid fällande dom för ett fullbordat sexköp, men eftersom han endast dömdes för ett försöksbrott är situationen något oklar i nuläget.
Enligt företrädare i nämnden kommer ett beslut i frågan om han ska avskedas först efter att domen vunnit laga kraft, och som tidigast när nämnden sammanträder i slutet av januari eller i februari.
Enligt Umeå tingsrätt hade domen mot polismannen ännu inte överklagats vid lunchtid på måndagen.
Sven Björkland/ Västerbottens-Kuriren