Vid flera tillfällen har kvinnan vänt sig till polisen i Umeå och anmält våldtäkt. Detta efter händelser som utspelat sig under 2016 och 2017.
Vid ett tillfälle greps två män som hölls anhållna i tre dagar. Anklagelserna avskrevs dock och utredarna kom senare att fokusera på att kvinnan farit fram med osanning.
Efter att fler polisanmälningar dykt upp väckte åklagaren åtal där kvinnan, som är i 35-årsåldern, misstänktes för brottet falsk tillvitelse.
”Allvarliga anklagelser”
Umeå tingsrätt konstaterar att i ett fall går detta inte att bevisa. Vad som hände i lägenheten på Ersboda kan enligt rätten inte anses vara utrett på ett sådant sätt som åklagaren påstår.
En bidragande orsak är dessutom att det förflutit två år sedan händelserna utspelade sig.
Däremot fälls kvinnan för att vid två andra tillfällen polisanmält våldtäkter som aldrig inträffat.
Tingsrätten konstaterar att de uppgifter kvinnan har lämnat till polisen inneburit allvarliga anklagelser. Hon anses dessutom i viss mån planerat detta med hänsyn till ett sjukhusbesök hon varit på dessförinnan.
Förmildrande omständigheter
Vid ett annat tillfälle polisanmälde kvinnan en annan man för våldtäkt, och tog dagen efter frivilligt tillbaka sina uppgifter. Även detta rör sig dock om falsk tillvitelse, anser tingsrätten.
Brotten kan enligt rätten inte bedömas som ringa. Kvinnan har lämnat sanningslösa uppgifter som innefattat allvarliga anklagelser.
Tingsrätten anser att straffvärdet för gärningarna motsvarar fängelse i tre månader.
Förmildrande omständigheter gör dock att rätten i stället väljer att döma kvinnan till skyddstillsyn. Detta i förening med en föreskrift om att hon ska genomgå ett särskilt program med fokus på aggressivitet och kontroll.
Bo Wallin/ Västerbottens-Kuriren