”Vi följer gällande riktlinjer kring hypotyreos”

Överläkare Cecilia Fall är verksamhetschef och docent vid medicincentrum, Norrlands universitetssjukhus (NUS). Hon säger att man följer de riktlinjer kring hypotyreos som finns, både avseende utredningar och vård när en diagnos är ställd.

Norrlands universitetssjukhus (NUS).

Norrlands universitetssjukhus (NUS).

Foto: David Dahlberg

UMEÅ 2019-01-29 06:15
undefined
Norrlands universitetssjukhus (NUS).

– När hypotyreos är konstaterat ska adekvat behandling sättas in och följas upp. Här följer vi gällande riktlinjer när det gäller ersättningspreparat och doseringen individanpassas, säger hon.

Finns rekommendation

När det gäller påståendet att många personer med sköldkörtelsjukdom felaktigt diagnostiseras och behandlas för depression säger hon:

– När en depression misstänks så är rekommendationen att kontrollera tyroideafunktionen, då det är en differentialdiagnos.

Differentialdiagnos betyder ett enskilt sjukdomsalternativ. Ett exempel: Bronkit kan vara en differentialdiagnos hos en patient med hosta som i slutänden får diagnosen förkylning.

Följer riktlinjer

När det gäller önskemål om kombinerade läkemedel och individanpassad vård för personer med hypotyreos säger Cecilia Fall:

– Vi följer i dag de riktlinjer som föreligger. Om tio år kanske vi har andra rekommendationer. Det jag föreslår är att kontakta Endokrinföreningen om hur framtiden ser ut.

Hur ser forskningen ut i Sverige kring sjukdomar i sköldkörteln?

– Sverige har en forskning som i många fall ligger i toppklass. Forskningen styrs av många olika delar, tradition, intresse, tilldelade anslag, tjänstefördelning. En del sjukdomar forskas det mycket om och en del lite, säger Cecilia Fall och tillägger:

– Inom NUS så har vi regelbundet utbildningar till personal och läkargrupper där thyroidesjukdomar är en.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!